Rotterdamse motivatie zonder Dordrecht te noemen

28 april 2011

DORDRECHT -De oudste stad van Holland - Dordrecht - is afgewezen als locatie voor de Erasmus Universiteit. De Rotterdamse lobby om alles in eigen huis te houden, blijkt sterker te zijn dan de mogelijkheid om Dordrecht een plek te geven.  Het gemeentebestuur van Dordrecht heeft in een persbericht teleurstelling uitgesproken.

De Rotterdamse  keuuze is is tegenspraak tot de wens tot samenwerking, die altijd wordt geuit.  De universiteit van Leiden werkt wel samen met Den Haag. Rotterdam heeft op de volgende wijze uitleg gegeven:

Persbericht uit Rotterdam:

 

 

Als het aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ligt, komt het Erasmus University College (EUC) in Rotterdam. Het College van Bestuur heeft besloten verder te gaan praten met deze gemeente over de vestiging van de brede opleiding voor excellente studenten. De EUR dient voor de zomer een verzoek in bij de minister van Onderwijs, om het university college te mogen starten. De Rotterdamse universiteit stuurt aan op een accreditatie begin 2012 en een daadwerkelijke start in september 2013.

De EUR wil in 2013 als de universiteit 100 jaar bestaat, starten met het Erasmus University College, een internationale driejarige bacheloropleiding Liberal Arts & Sciences. Hiermee zet de EUR de stap naar kleinschalig en intensief onderwijs met een hoog rendement. Het is de bedoeling ieder jaar plaats te geven aan 240 nieuwe studenten, waarvan 50% met een internationale achtergrond. Onderdeel van het College plan is de inrichting van een eigen campus en goed uitgerust, state of the art onderwijsgebouw om een unieke, op excelleren gerichte academische gemeenschap te creëren. De gemeente Dordrecht en de gemeente Rotterdam hebben hiervoor voorstellen ingediend. Ook vestiging op de huidige Woudestein campus was een optie.

De EUR koos uiteindelijk voor het voorstel van Rotterdam om Erasmus University College te huisvesten in het monumentale gebouw aan Nieuwemarkt 1A in Rotterdam. Die keuze was niet eenvoudig. Alle voorstellen waren zeer aantrekkelijk en voldeden aan veel van de wensen. Dat de keuze is gevallen op deze locatie heeft vooral te maken met de uitstekende ligging tussen de campussen Woudestein en Hoboken, het hoge voorzieningenniveau in de directe omgeving, de mogelijkheid om er op termijn een compacte stadscampus te kunnen realiseren en last but not least de aantrekkingskracht op de toekomstige studenten.

De EUR start op korte termijn gesprekken met de gemeente Rotterdam over de verdere ontwikkeling van het EUC. Daarnaast zal EUR voor de zomer een verzoek voor het starten van het EUC indienen bij de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. Een besluit van de commissie volgt dan waarschijnlijk in september. In de verdere planning stuurt Erasmus Universiteit aan op accreditatie door de NVAO begin 2012 en een daadwerkelijke start van de opleiding in september 2013.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.