Laatste erewacht van Joop van Helden bij monument Sumatraplein

29 april 2011

DORDRECHT - Na 42 jaar (!) staat Joop van Helden (82) op 4 mei voor de laatste keer als erewacht naast het monument aan het Sumatraplein in Dordrecht.

 Vorig jaar werd hij voor zijn maatschappelijke betrokkenheid onderscheiden. Sinds 1988 als vrijwilliger in dienst bij het Museum 1940-1945. De dagelijkse leiding van dit museum rust op zijn schouders, evenals de coördinatie van vrijwilligers. Daarnaast bekleedt hij al ruim 10 jaar de functie van conservator van Museum 1940-1945. Vijf dagen in de week is Joop in zijn museum te vinden. Alleen op donderdag is hij vrij om te kunnen biljarten in de Klockelaer.


Hij geeft vanuit de achtergrond van het museum voorlichting aan scholieren. Sinds 10 jaar maakt hij deel uit van de werkgroep die alle herdenkingen in Dordrecht en de regio coördineert. Ook is hij ruim 40 jaar lid van de Marching Band Prins Willem van Oranje, waaraan hij naast een muzikale-  ook een organisatorische bijdrage levert.

Joop van Helden is zaterdag 7 mei één van de mensen, die er mee voor hebben gezorgd dat het museum 40-45 een kwart eeuw bestaat. Koen Makkelie legde de basis door voorwerpen uit de tijd van de oorlog te verzamelen. Het is markant te noemen dat Joop van Helden onder de foto van Makkelie in het museum zijn vaste plek heeft.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.