Meer jongeren actief bij herdenking van gevallenen op Essenhof

01 mei 2011

DORDRECHT – De herdenkingsbijeenkomst voor de gevallenen op zondag 1 mei op begraafplaats Essenhof werd voor de eerste maal meegedragen door jongeren van het Insula college en het Johan de Wittgymnasium.
Ook jongeren van  scoutinggroep schoch de ravellet waren er weer actief bij betrokken.

Burgemeester Arno Brok wil het herdenken zo toekomst bestendig maken en schakelt  graag vaak jongeren in.  ,,Ik ben voor herdenking naar de toekomst toe. Daarom is het goed dat bij een herdenking andere generaties worden betrokken en ben ik blij met de medewerking van jongeren van twee scholen”, aldus de burgemeester in de oude aula van Essenhof. Na de renovatie van dit monument uit de jaren dertig van de vorige eeuw was er 1 mei 2011 de eerste herdenking rond de gevallenen.

Alles verliep ook meer volgens het bij nationale herdenkingen gevolgde protocol. Veteraan Piet van Huizen (82), van het Platform Stedelijke Herdenking,  was hier erg blij mee. Hij had in het verleden brieven aan de gemeente gestuurd, maar nooit gehoord gevonden. Burgemeester Brok bleek op zijn lijn te zetten. Hij gaf dat ook in zijn toespraak aan door te verwijzen naar signalen vanuit de kring van veteranen.

Toen voor de laatste keer het Wilhelmus op de Essenhof werd gespeeld bleef de vlag niet halfstok hangen, maar ging de driekleur in top. Voor Piet van Huizen is dat een symbolische teken dat we enerzijds willen gedenken en anderzijds ook door willen gaan.

De voorzitter van het Centraal Oranjedag comité, Henk Bax, trad als ceremoniemeester op. Voor hem is gedenken ook een moment om namen te noemen, want als iemand niet meer over je spreekt, dan ben je vergeten. De jongeren lazen de namen voor van gesneuvelden militairen op het eiland van Dordrecht, andere gevallenen en Dordtenaren, die in Nederlands Indië waren omgekomen.

Het strijkkwartet Terremoto speelde enkele passende composities voor het gehoor van enkele wethouders, raadsleden, veteranen en ook familie van gevallenen.

Na de bijeenkomst in de oude aula, waarbij 130 mensen aanwezig waren, ging er een stille tocht naar de oorlogsgraven toe. Twee leerlingen van het Insula college legden met burgemeester Brok een kans. De jongeren deelden ook rozen uit om  bij alle graven één roos een plek te geven. Marching Band Prins Willem van Oranje begeleidde dat ook muzikaal.

Bij het Indië-monument herhaalde de plechtigheid zich. Aan het einde daarvan ging de vlag weer in top, voor de eerste keer.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.