41 aanbevelingen voor een fietsvriendelijke Wielwijk

03 mei 2011

DORDRECHT - Op 18 mei wordt de fiets- en groendag weer georganiseerd in Wielwijk. Voor zowel bewoners als bezoekers worden deze dag tal van activiteiten georganiseerd rond de thema's fietsen en groen. De Fietsersbond grijpt deze gelegenheid aan om de nota van aanbevelingen ‘Dordrecht Wielwijk: Van krachtwijk naar fietswijk' aan wethouder Reynvaan (gemeente Dordrecht) te overhandigen.

In deze nota staan maar liefst 41 aanbevelingen, die kunnen bijdragen het fietsklimaat in de wijk te verbeteren. De aanbevelingen zijn tot stand gekomen na overleg met bewoners van Wielwijk. Via enquêtes en in een aantal bijeenkomsten werden bewoners gevraagd naar de knelpunten en kansen voor de fiets in Wielwijk. Medewerkers van het Fietsersbond-project Wijken voor de Fiets hebben de kansen en knelpunten gebundeld en uitgewerkt tot concrete aanbevelingen.

41 Aanbevelingen
De belangrijkste aanbeveling in de nota is ongetwijfeld het aanleggen van een vrijliggende fietsinfrastructuur. De huidige smalle fietsstroken worden door veel wijkbewoners als onveilig ervaren en kan voor een deel van de bewoners reden zijn om voor de auto te kiezen en de fiets te laten staan.

Henk Hendriks, projectleider wijken voor de Fiets: "En dat is jammer, want dagelijks fietsen draagt in belangrijke mate bij aan de gezondheid. Bewoners van Wielwijk bewegen minder en zijn ongezonder dan de gemiddelde Nederlander. Wanneer de gemeente aan de slag gaat met onze aanbevelingen, zal dit positieve effecten hebben op de gezondheid van de bewoners."

Deze en de overige 40 aanbevelingen worden op woensdag 18 mei rond 15.00 uur op ludieke wijze aan het gemeentebestuur overhandigd. Bewoners zijn hierbij van harte welkom en krijgen ook een exemplaar van de nota mee naar huis. Medewerkers van de Fietsersbond zijn aanwezig op de aansluitende informatiemarkt, om de nota toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Wijken voor de Fiets
Het project Wijken voor de Fiets richt zich op het verbeteren van het fietsklimaat in krachtwijken. Hiertoe wordt zowel ingezet op het verbeteren van de fietscultuur als de infrastructuur. Wielwijk was de eerste wijk, waarbij de participatie van bewoners een belangrijke plek in het project had. Volgende wijken waar Wijken voor de Fiets actief zal zijn, zijn Zuilen en Ondiep (Utrecht) en - na de zomer - de Schilderswijk (Den Haag).

Vanaf 18 mei zal de nota van aanbevelingen ook te downloaden zijn vanaf de website www.wijkenvoordefiets.nl/wielwijk.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.