Andere vier mei herdenking in Dordrecht met kerkelijke bijeenkomst, Sumatraplein en concert

04 mei 2011

DORDRECHT - De dodenherdenking in Dordrecht is voor de  eerste keer anders verlopen, nadat burgemeester Arno Brok vorig jaar nog volgens het draaiboek van zijn voorganger had gewerkt.

De Burgemeester Arno vond de combinatie van een herdenkingsbijeenkomst voor 20 uur, de plechtigheid bij het Sumatraplein en een concert indrukwekkend.
 

Tussen de vierhonderd en vijfhonderd mensen waren in de christelijk gereformeerde kerk Dordrecht-Centrum bijeen voor een bijeenkomst  over de Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat, hij had toen psalm 43 gezongen. Jongeren verzorgden de muziek en één leerling van het Wartburgcollege las het gedicht het lied van de achttien doden van Jan Campert.

Burgemeester Brok vindt dit een goede keuze, want hij wil meer jongeren betrekken bij de herdenking, zo herhaalde hij later in de Wilhelminakerk.  Wethouder Jasper Mos - die namens het gemeentebestuur betrokken was bij de herdenking op de Dubbeldamse begraafplaats - was blij dat daar ook veel jongeren bij waren.
.
Op het Sumatraplein in Dordrecht was het indrukwekkend stil. Daar waren circa 1500 mensen, nadat het klokgelui van de Grote kerk verstomde. Jubal verleende wederom medewerking.  Erevoorzitter Wim Opmeer vindt dit een belangrijke traditie die niet verloren mag gaan.Eén detail is dat Jubal onlangs haar honderd-jarig bestaan heeft bekend gemaakt.

De burgemeester legde vooraf een krans met de nestor van de gemeenteraad Nelleke de Smoker. Bij het spelen van het volkslied ging volgens het nieuwe protocol de Nederlandse drie kleur van halfstok in top. Veteraan Piet van Huizen heeft hiervoor jaren actie gevoerd en vond bij burgemeester Brok gehoor. Dordrecht volgt ook zo de landelijke vlagregels.

Jammer vonden mensen het wel dat het hek achter de deelnemers aan de stille tocht gesloten werd, zodat de mensen niet meer konden aansluiten. Hierdoor was er veel ruimte over binnen de afrastering. Dat bleek volgens een lid van het Oranjecomité een misverstand te zijn, maar een aantal burgers kreeg niet de kans om meegebrachte bloemen tijdig neer te leggen bij het monument. Dat was voorgaande jaren wel traditie.

In de Wilhelminakerk verzorgde de stichting bijzondere concerten een door vierhonderd mensen bijgewoond concert rond een werk van Mozart. Merwe’s oratorium vereniging (MOV)  vertolkte deze stijl onder leiding van dirigent Patrick van der Linden.
Burgemeester Brok vind dat ook dit concert op de vierde mei een vaste traditie zou moeten kunnen worden. Voorzitter Gerard Hovius beloofde zich daarvoor te gaan inzetten en vooral uit de Dordtse mogelijkheden te willen putten.

Naast de evaluatie van het nieuwe protocol volgt meer overleg. De kerken die hebben meegewerkt aan de herdenkingsbijeenkomst, die in twee weken in elkaar was gezet, zullen de komende tijd overleg voeren over 4 mei 2012. Als het aan de burgemeester ligt, blijft deze drieluik op 4 mei bestaan.

Volgens bezoekers aan de activiteiten op de avond van de dodenherdenking was het ook een goede keuze, dat alles op loopafstand van het monument aan het Sumatraplein gebeurde. Hierdoor werd ook bevorderd dat mensen twee of drie programma’s konden volgen, waarbij de herdenking op het Sumatraplein door een ieder het middelpunt werd genoemd.

EO radio 5 Door de wereld besteedt  zaterdagavond om 10 uur aandacht aan de herdenking in Dordt. De voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking, Hans Berrevoets en historicus Pieter Verhoeve komen aan het woord.
Radio 5 besteedde er woensdagavond 4 mei ook aandacht aan de opzet van het herdenkingsprogramma in Dordt.

Verder volgde radio 1 een Dordtse vluchteling uit Syrië in de kerk en bij het Sumatraplein in het licht van de strijd die in zijn  vaderland wordt gestreden voor vrijheid en mensenrechten. De reportage rond de Dordtse vluchteling, die de ingrijpende gebeurtenissen op allerlei manieren probeert te volgen in Syrië, zal donderdagmiddag op radio 1 te beluisteren zijn.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.