Zitting rechtszaak BVFP-Cozzmoss

04 mei 2011
Zitting rechtszaak BVFP-Cozzmoss

DORDRECHT - Op woensdag 18 mei is er om 13.30 uur een zitting in de rechtszaak die Cossmozz heeft aangespannen tegen de Belangen Vereniging Funderings Problematiek in Dordrecht. Locatie rechtbank Dordrecht aan de Steegoversloot 36.

De Belangen Vereniging Funderings Problematiek heeft voordat zij krantenartikelen op haar website www.platformfundering.nl plaatse in 2001-2002 alle redacties gebeld met de vraag of krantenartikelen die een raakvlak hadden met de funderingsproblematiek in Nederland op haar website geplaatst mochten worden. Zonder enige uitzondering werd hier positief op gereageerd mits de bronvermelding werd aangegeven. Op de website zijn bij alle artikelen de datum en bron geplaatst. Zowel voor gedupeerden als bedrijven in de funderingsonderzoek en herstelbranche ontstond zo een goed overzicht, waarbij het beeld van de totale funderingsschade in Nederland steeds duidelijker werd. Voor gedupeerden werd duidelijk dat er ook in hun woonplaats meer aan de hand was dan de gemeente vertelde.  De geplaatste artikelen voorzagen in een duidelijke behoefte.  Zowel verslaggevers als betrokkenen uit alle regio’s uit Nederland reikten artikelen aan als  die nog niet waren geplaatst. Journalisten gebruikten vaak de informatie op de website platformfundering.nl om een goed onderbouwd artikel te kunnen schrijven.

Februari 2010 kreeg de Belangen Vereniging Funderings Problematiek (BVFP) zonder enige waarschuwing een rekening voor geplaatste krantenartikelen via Banning advocaten in opdracht van Cozzmoss voor artikelen van Cobouw, SDU uitgevers, Trouw en Volkskrant voor een bedrag van € 15.301,40

Contact met de eindverantwoordelijken bij de diverse bladen werd afgehouden. Op advies van de advocaat van de BVFP is aan Cossmozz een schikkingsvoorstel gedaan en zijn op 9 februari 2010 alle artikelen van de website gehaald. Cozzmoss ging niet in op het schikkingsvoorstel en kwam november 2010 met een dagvaarding. Het bedrag werd verhoogd tot € 17.243,85

Door de advocaat van de BVFP is 19 januari 2011 een Conclusie van antwoord naar de rechtbank gezonden. Zowel de dagvaarding als de conclusie van antwoord staan op de homepage van de BVFP-Dordrecht op de website platformfundering.nl

Intussen blijkt dat een aantal (belangen)organisaties in Nederland de dupe zijn van de acties van Cozzmoss. Inmiddels blijkt ook dat redacties zeer verschillend omgaan met het toestaan van het overnemen van artikelen. Bij de meeste redacties is zelfs onduidelijk wie hierover gaat.  Een aantal redacties geven nog steeds aan dat het mag met bronvermelding. Anderen geven aan dat alleen een link aangebracht mag worden, diverse testen wijzen uit dat de betreffende artikelen dan na enige tijd niet meer te vinden zijn, en de info dus niet meer benaderd kan worden. Weer anderen geven aan dat voor elk artikel afzonderlijk schriftelijk toestemming moet worden gevraagd en soms ook een bedrag betaald.

De BVFP ziet met vertrouwen uit naar een uitspraak van de rechtbank.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.