Dordrecht en Varna tekenen nieuwe overeenkomst

05 mei 2011
Dordrecht en Varna tekenen nieuwe overeenkomst

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht en haar zusterstad Varna in Bulgarije zetten de bestaande samenwerking voort. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar economie, onderwijs, cultuur en duurzaamheid. Dinsdag 3 mei hebben loco-burgemeester Piet Sleeking van Dordrecht en loco-burgemeester Christo Bozov van Varna de afspraken vastgelegd in een nieuwe overeenkomst.

De beide steden tekenen de overeenkomst in het kader van het 10-jarig bestaan van de stedenband. De samenwerking tussen Varna en Dordrecht, die in 2001 officieel werd, was in het begin vooral gericht op het assisteren van Varna in de voorbereiding op de toetreding van Europa. Later kwamen daar andere vormen van samenwerking bij.

Economie
In de nieuwe overeenkomst staan afspraken om de economische situatie in beide regio’s te versterken. Zo komt er onderzoek naar de mogelijkheden voor het aangaan van betrekkingen op het gebied van transport en logistiek in de maritieme sector, met als doel de mogelijkheden voor de uitwisseling van arbeidskrachten op dit gebied te verkennen. Ook bekijken de steden de uitwisseling van kennis op het gebied van watergebonden transport, overslag en distributie.

Onderwijs
Dordrecht en Varna streven in het onderwijs naar uitwisseling van educatieve programma's en methoden en studenten, bijvoorbeeld door stages in de beide steden. Ook bekijken de steden de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie.

Duurzaamheid
Dordrecht en Varna zullen met partners in beide steden werken aan Gezamenlijke programma's en acties met betrekking tot duurzame ontwikkeling en milieu. Ze onderzoeken verdere mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van waterbeheer, energiebesparing, luchtverontreiniging en het beheer en de bescherming van ecologisch gevoelige gebieden.

Cultuur
Beide steden willen samenwerken op het gebied van behoud en presentatie van presenteren van het cultuur-historische erfgoed. Dat kan onder meer in de vorm van uitwisseling van archeologische tentoonstellingen, het promoten van de lokale festivals en feestdagen in Dordrecht en Varna en het stimuleren van culturele uitwisseling van dansgroepen, artiesten, enz. Varna heeft zich kandidaat gesteld voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2019.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.