Verhaal van Dordtse oorlogsheld Aart Alblas in delen dankzij Albert Comu op Idordt.nl

05 mei 2011

DORDRECHT – De meest gedecoreerde Dordtse verzetsheld, de gereformeerde Aart Alblas (1918-1944) krijgt in delen aandacht op de site idordt.nl

Albert Comu tekent hiervoor. Hij wil de geschiedenis doorgeven aan toekomstige generaties en beschouwt moderne media als een belangrijk middel. De onderzoeker probeert in stappen het verhaal door te geven van Aart Alblas, die met Leendert Keesmaat behoort tot de landelijk bekende verzetsmensen uit Dordrecht. In 2005 werd er een brug naar Aart Alblas genoemd.

Aart Alblas uit Dordrecht werd in 1944 vermoord in het concentratiekamp Mauthausen voor zijn werk als geheim agent en als marconist van soldaat van Oranje.
Het museum 40-45 aan de Nieuwe Haven heeft een speciale Aart Alblas afdeling, waar al zijn onderscheidingen te bekijken zijn.

Aart Alblas was slachtoffer van het Englandspiel, maar wist in 1941 en 1942 lange tijd de enige verbindingsman te zijn tussen bezet Nederland en Engeland. Albert Comu bespreekt in de delen 3 en 4 van zijn serie op www.idordt.nl zijn terugkeer in Nederland en in Dordrecht in juli 1941. Notaris Idema, die kamers huurde bij fotograaf/verzetman Beerman aan het Vrieseplein, gaf hij tijdelijk onderdak.  Een foto op de site van www.idordt.nl laat het zicht zien dat Aart Alblas had op Dordt en zijn ouders, die wandelend op weg naar de Wilhelmina kerk door hem nog één keer werden gezien. Dit facet speelde een rol in september 2004, tijdens een speciale kerkdienst in de Wilhelmina kerk werd stilgestaan bij de zestigste herdenking aan de sterfdag van Alblas.
Voor 2018 staat de honderdste herdenking aan de geboortedag van Aart Alblas op de Dordtse historische kalender.

Meer op de site www.idordt.nl

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.