Radio Rijnmond op 10 mei twee uur live uit museum 40-45 Dordrecht

06 mei 2011

DORDRECHT - Radio Rijnmond besteedt op 10  mei, 71 jaar na het begin van de tweede wereldoorlog op het eiland van Dordrecht, aandacht aan wie is goed of fout in de oorlog. De zender neemt als uitgangspunt de voorlopige slachtofferlijst, die vanaf 7 mei op de site van museum 40-45 staat. Het bestuur van het museum onder leiding van Theo Berendsen heeft zich altijd sterk gemaakt voor het opstellen van een lijst. Daarbij wordt samengewerkt in het Platform Stedelijke herdenking.

Discussie goed of fout in de oorlog vanuit Dordt

RADIO RIJNMOND LIVE UIT MUSEUM 40-45

Wie verdienen het om herdacht te worden als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog? Wie juist niet? En wat te doen bij twijfel? Deze vragen staan dinsdag centraal tijdens een live-uitzending van Radio Rijnmond vanuit Dordrecht. De gepaste locatie bij dit thema is het Museum 40-45, aan de Nieuwe Haven in Dordrecht. Het museum bestaat een kwart eeuw en het is op 10 mei precies 71 jaar geleden dat in ons land de tweede wereldoorlog - ook rond het eiland van Dordrecht - begon.

Het nieuws- en actualitetitenprogramma Rijnmond Nu wordt vanaf 17.00 uur gepresenteerd door Ruud de Boer. In het eerste uur komt het verhaal aan bod van Jo Mussert. Hij was de broer van NSB-leider Anton Mussert.
Luitenant-kolonel Jo Mussert werd in maart 1940 garnizoenscommandant in Dordrecht. De geboren Werkendammer werd daar door de legerleiding neergezet, omdat er twijfel was over zijn loyaliteit en de kans klein werd geacht, dat Dordrecht een rol zou gaan spelen in het oorlogsgeweld. Dat laatste pakte heel anders uit. Duitse parachutisten landden op 10 mei bij Dordrecht en er werd in en om de stad hevig gevochten.

Mussert, wiens vrouw tussen 1934 en 1938 lid was van de NSB, toonde zich geen sterk leider en gaf rare bevelen, waardoor hij nog meer argwaan wekte. Toen twee andere officieren hem op 14 mei in Sliedrecht wilden arresteren wegens vermeend verraad schoot één van hen hem neer. Mussert overleed die avond in Gorinchem aan zijn verwondingen en werd in die plaats begraven op de oude algemene begraafplaats. Zijn naam is opgenomen in het register van de Nederlandse Oorlogsgraven stichting. Geschiedschrijver Lou de Jong stelde later vast zegt Jo Mussert niet fout was in de oorlog, maar de discussie verstomde niet.

Het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking maakte zaterdag 7 mei een voorlopige lijst met 850 namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog bekend. Die lijst wordt een begin genoemd en daar staat luitenant kolonel Jo Mussert niet op. Het Platform hoopt dat de publicatie van de voorlopige lijst tot reacties leidt. In het najaar wordt gekeken via welke weg het best kan worden besloten, wie op de meer definitieve lijst komen. Opzet is dat de lijst in de nabije toekomst, uiterlijk in 2015, bij de 75-ste herdenking van het begin van de tweede wereldoorlog, wordt vereeuwigd. Eén van de vele keuzes die de komende tijd gemaakt moet worden is of de naam Jo Mussert wel of niet op de lijst komt..

Luisteraars van Radio Rijnmond worden opgeroepen om tussen zes en zeven uur hun mening te geven over goed en fout in de oorlog en hoe hier nu mee om te gaan, want wellicht zit er tussen wit en zwart nu meer grijs, dan direct na de oorlog in 1945.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.