Historische toespraak ds. C.A. Streefkerk bij opening Johannaterras Dordrecht

07 mei 2011

DORDRECHT - De opening van het Johannaterras van lunchroom den Witten Haen, als herinnering aan het gereformeerde bejaardentehuis Johanna aan de Groenmarkt, was ook kerkhistorie.

De voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets, wees daarop in zijn rol als ceremoniemeester. Hij noemde ds. C.A. (Kees) de laatste predikant in het bestuur van de gereformeerde kerk’.

 Per 1 juli vormen gereformeerd Dordt en Hervormd Dordt het Dordtse PKN-bestuur als eerste stap naar één kerkelijk lokaal bestuur binnen de PKN op het eiland van Dordrecht. Een aantal Hervormde gemeentes blijven nog in eigen tempo samenwerken tot het mogelijk is om één lokaal bestuur te vormen.

Dat lijkt mij niet verkeerd. De naam is een verwijzing naar een andere tijd, waarin het niet vanzelfsprekend was dat er voorzieningen werden gecreëerd voor de kwetsbare zoals ouderen. In die – voor kwetsbaren soms ongenadige – tijd hebben kerkmensen gedaan wat niet vanzelfsprekend was.

Dat niet vanzelfsprekende kleeft blijkbaar aan dit huis. Stichting Philadelphia Zorg heeft met dit huis ook het niet vanzelfsprekende vorm gegeven en heeft daarmee dit huis in het oude spoor gehouden.

 De naam van Johanna-terras houdt de historie levend en ook de diepe waarden die de geschiedenis van dit huis typeren.

 Geschiedenis en naam verbinden Philadelphia Zorg en kerk in zekere mate aan elkaar en roept ook de vraag op hoe kerk en stichting elkaar van dienst kunnen zijn.

Tenslotte spreek ik de wens uit, dat de naam ook een uitdaging zal zijn en blijven. Een uitdaging te blijven zoeken naar het niet vanzelfsprekende dat er om vraagt gedaan te worden … en de wens dat er maar heel veel mensen op dit terras mogen genieten van het goede dat dit huis te bieden heeft.

Tot zover ds. Streefkerk, die verbonden is aan de Ontmoetingskerk in Sterrenburg. Eerder kreeg het monumentale pand aan de Groenmarkt al als historische namen: De Van Aardennezaal en de dr. Stoopzaal.

De toespraak van ds. C.A. Streefkerk had als tekst:
De uitnodiging geeft een extra dimensie aan de opening van het Johanna-terras.
Dat ik hier mag zijn als vertegenwoordiger van het bestuur van de gereformeerde kerk maakt een verbinding met de geschiedenis van dit huis zoals de naam van het terras dat ook doet.
Het benadrukt de geschiedenis van dit pand: ooit begonnen als – wat toen heette – een  tehuis voor ouden van dagen, op initiatief van de gereformeerde kerk van Dordrecht.

Over de naam van dat tehuis, Huize Johanna, is heel wat te zeggen en te schrijven.
De naam kan zomaar de Heilige Johanna van Chusas in herinnering roepen. Die Heilige Johanna heeft, wanneer zij wordt afgebeeld en net als elke heilige van naam, allerlei attributen bij zich die iets over haar vertellen. De Heilige Johanna wordt afgebeeld met een lam,met een beurs en met een vaasje balsem. Een lam omdat zij een volgeling was van Christus. Een beurs omdat zij één van de mensen was die betaalden voor het onderhoud van Jezus. En een vaasje balsem om Jezus te verzorgen na zijn dood. Allemaal attributen die zo te verbinden zijn met de eerste en met de huidige bestemming van dit pand. Er spreekt een dienende zorg uit voor de kwetsbare.

Overigens is de naam Johanna op een heel aardse manier verbonden geraakt aan dit huis: het was de naam van de moeder van Govert van de Weg, de man die het geld schonk om dit huis te kopen.

In ieder geval blijft de naam Johanna verbonden aan dit huis in de naam van dit terras."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.