Leren hoe je omgaat met pesters in de brugklas

09 mei 2011
Leren hoe je omgaat met pesters in de brugklas

DORDRECHT - Wie gepest wordt op de basisschool heeft een grote kans om ook op de middelbare school het mikpunt van spot te worden. Genoeg reden dus om deze kwetsbare groep leerlingen goed voor te bereiden op de overstap naar de brugklas. De GGD Zuid-Holland Zuid organiseert daarom in deze regio de tweedaagse zomercursus ‘Plezier op School’. Vanaf vandaag is het mogelijk  uw kind aan te melden voor bijeenkomsten in Dordrecht, Gorinchem, Ottoland en Leerdam. De cursus vindt plaats in de laatste week van de zomervakantie (van 15 t/m 19 augustus).

“Plezier op school’ is bedoeld voor kinderen die op de basisschool gepest worden of andere problemen hebben in de omgang met leeftijdgenoten. Denk hierbij aan angstig of onhandig zijn in het leggen van contacten, weinig vrienden hebben of onvoldoende weerbaar zijn. Carolien Vogelaar, projectleider bij de GGD ZHZ, is blij dat zij ‘Plezier op School’ samen met de uitvoerende partners Yulius, Rivas, FlexusJeugdplein, Stichting Maatschappelijk Welzijn en Eleos ook in 2011 kan aanbieden. “Deze cursus kan kinderen die op de basisschool worden gepest, helpen een frisse start te maken op de nieuwe school. Een overgang naar de brugklas biedt kinderen namelijk nieuwe kansen. Er is sprake van een nieuwe klas, andere leeftijdsgenootjes en een nieuwe omgeving.”

In een groep van maximaal tien kinderen wordt twee dagen lang geoefend met het aangaan van contacten en opkomen voor jezelf. Ook wordt aandacht besteed aan positief denken, houding, oogcontact en stemgebruik. Alle oefeningen en spelletjes zijn gericht op de eerste schooldag en de periode daarna. Vogelaar: “Voor de cursus kregen we vorig jaar boven verwachting veel aanmeldingen. De deelnemers en hun ouders waren zeer tevreden over ‘Plezier op School’.” Uit diverse Nederlandse masterstudies blijkt dat kinderen die hebben deelgenomen aan de cursus minder sociale problemen hebben, minder angstig zijn en minder gepest worden. Kinderen bleken daarnaast meer vriendjes of vriendinnetjes te hebben en over betere sociale vaardigheden te beschikken. Ook op lange termijn heeft de cursus effect: na anderhalf jaar bleken de deelnemers minder vaak gepest te worden en was de sociale angst nog verder afgenomen.

Meer informatie?
Voor informatie of aanmelden kunt u naar www.voorkomeendipzhz.nl of u kunt contact opnemen met Bep Janssen van de GGD Zuid-Holland Zuid (bjanssen@ggdzhz.nl; 078 7708500). Aanmelden kan tot 15 juni.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.