Eerste Dordt-open-stad zonder grondlegger Jens van der Vorm de Rijke

10 mei 2011

DORDRECHT -Rondom het Weizigtpark zal rond half twee zondag 15 mei de manifestatie Dordt open stad in afgeslankte vorm zichtbaar zijn. Rein van der Mast treedt als coördinator in de voetsporen van de vorig jaar in oktober overleden grondlegger Dordt open stad.

Jens van der Vorm wilde de geschiedenis levend houden voor de nieuwe generaties door het na te spelen. Inmiddels is er een film zichtbaar op internet, waarbij de tekst nog is geschreven door Jens van der Vorm de Rijke:

 http://wn.com/Dordt_Open_Stad

RTV Rijnmond besteedt ook aandacht aan de film vantien minuten:

Welgeteld 71 jaar nadat ons land in de Tweede Wereldoorlog betrokken werd is de Slag om Dordrecht verfilmd. Geschiedenisleraar en filmmaker Marc Sanders werkte vier jaar aan de tien minuten durende documentaire.

Die geeft een goed beeld van de gebeurtenissen in en om Dordrecht, van 10 tot 13 mei 1940.

Dordrecht was in militaire termen een Open Stad. Er was geen speciale verdediging voor de stad geregeld, omdat het strategisch belang van de stad door de vaderlandse legerleiding niet erg hoog was ingeschat. Dat bleek een misrekening, want de Duitse troepen zagen de Moerdijk brug en de brug tussen Dordt en Zwijndrecht als de eerste cruciale doelen.

Fel verzet
Door de bruggen te veroveren en intact te houden konden Duitse tanks en ander rijdend materieel snel oprukken richting Rotterdam. Daarom landden op 10 mei Duitse parachutisten in Dordrecht. Ondanks het verrassingseffect stuitten zij op fel verzet. Bij de oorlogshandelingen sneuvelden meer dan 200 Nederlandse- en bijna 130 Duitse militairen.

Hevige gevechten bij Moerdijkbruggen en Wieldrecht
In en om het Weizigtpark werden 80 Duitsers krijgsgevangen gemaakt, maar de commandopost van het Nederlandse leger, in de Villa Amstelwijck viel snel in Duitse handen. De dagen er na werd hevig gevochten bij de Moerdijk bruggen en Wieldrecht, maar ook op verschillende plaatsen in de stad. Op 13 mei was de strijd echter gestreden.

Witte Vlag
De laatste 500 Nederlandse militairen verlieten Dordrecht en lieten de Open Stad achter. Om te voorkomen dat de stad wellicht gebombardeerd zou worden besloot burgemeester Bleeker om de Duitsers te informeren over het vertrek van de Nederlandse troepen en de stad over te geven. Op de Grote Kerktoren wapperde de witte vlag.

De documentaire over de Slag om Dordrecht bevat historische beelden van Duitse en Engelse makelij, maar dankt z'n complete beeld aan het evenement Dordt Open Stad. Dat wordt sinds 2007 jaarlijks gehouden. Bij dit evenement worden op diverse plekken in de stad oorlogshandelingen van begin mei 1940 zo goed mogelijk nagespeeld.

Het evenement was een initiatief van de in oktober 2010 overleden Jens van der Vorm-de Rijke, wiens vader de auteur was van het boek Dordt Open Stad. "Jens heeft op zijn sterfbed de film nog gezien op een dvd. Hij was er erg content mee", aldus zijn levenspartner Martijn de Rijke.

Zondag 15 mei 2011 is er weer een editie van Dordt Open Stad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.