Interview met fotograaf Anja de Jong

11 mei 2011
Interview met fotograaf Anja de Jong

DORDRECHT - Op zondag 15 mei vindt in het Dordrechts Museum een interview met fotograaf Anja de Jong plaats. In het museum is nu de tentoonstelling Ice Edge - IJsgrens van De Jong te zien. De foto’s in de tentoonstelling geven een beeld van haar reis naar de ijsgrens en laten zee, lucht en ijs onder verschillende meteorologische omstandigheden zien. In het interview gaat conservator Moniek Peters in op de persoonlijke aanleiding van Anja de Jong om dit project op te zetten.

Conservator Moniek Peters interviewt Anja de Jong in de tentoonstellingsruimte over het project Ice Edge/IJsgrens. Toehoorders zijn daar omgeven door het werk van de fotograaf, wanneer zij haar het persoonlijke verhaal over haar vader horen vertellen. Ook bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om Anja de Jong enkele vragen over haar werk te stellen. Het interview start om 14.30 uur. Deelname kost 3 euro.

Als telg van een zeevarende familie maakte Anja de Jong van jongs af de grootsheid van de elementen mee. Ze kent een enorme bewondering en ontzag voor de zee, die zij als fotograaf lange tijd te complex en te abstract vond om te fotograferen. Het oneindige, de geur, de constante beweging, de stroming, de atmosferische omstandigheden, het veranderende licht en de wisselende kleur hielden De Jong af van een tweedimensionale weergave. Ook in haar wereldwijde project ‘Borderland’ bleef de zee beperkt tot een onderdeel van de foto. Het was nooit eerder het hoofdonderwerp.

Feitelijke aanleiding voor het kleine en persoonlijke project Ice Edge- IJsgrens was een fotootje uit 1955 in het familiealbum van Anja de Jong. Daarop staat haar vader, Pieter de Jong, machinist op een kleine coaster, naast het schip op het ijs van de Isefjord in Denemarken. Het schip, de Depa, ligt vastgevroren en wacht op een ijsbreker. Op twee identieke zeereizen naar de Oostzee en de Botnische Golf in 2008 en 2009 fotografeert De Jong de zee onder verschillende atmosferische omstandigheden en gaat ze op zoek naar de ijsgrens die vandaag de dag - uitzonderlijke jaren daargelaten - een stuk noordelijker ligt dan toen haar vader de reis maakte. Met windkracht negen op de Noordzee, in potdichte mist voor Estland en door ijsvelden verder naar het noorden, vaart zij in de kop van de Botnische Golf uiteindelijk het vaste ijs in.
 
Anja de Jong is fotograaf en werkt daarnaast als docente autonome fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Als fotograaf bedenkt, schrijft en produceert ze haar eigen fotografieprojecten. Terugkerende thema’s in haar werk zijn klimaat en waterproblematiek zowel in de natuurlijke als stedelijke omgeving. In dit verband vervaardigde zij projecten als ‘Borderland’ (2004), ‘Moldova’s Water’ (2005), ‘Chile’s Water’(2006) en in opdracht voor de Triënnale van Milaan (1986) ‘Argini in Olanda’ over de waterkeringen in Nederland.

De tentoonstelling Ice Edge - IJsgrens is te bezoeken tot en met 14 augustus 2011. Kijk voor openingstijden op de website www.dordrechtsmuseum.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.