Project Kunstcommando's voor een betere samenleving

13 mei 2011
Project Kunstcommando's voor een betere samenleving

DORDRECHT - ‘Kunst Redt’ is het credo van het project KunstCommando waarmee de vier Dordtse kunstenaars Nico Parlevliet (beeldend kunstenaar), Yvo van der Vat (beeldend kunstenaar), Manuela Porceddu (grafisch ontwerper) en Jeroen Niemeijer (fotograaf) naar buiten treden.
In een tijd van bezuinigingen en vervlakking, waarbij kunst en cultuur in de marge van de maatschappij worden geschoven, nemen de kunstenaars hier een heldere stelling in. “Kunst redt en wij nemen met dit project onze verantwoordelijkheid in het bijdragen aan een betere samenleving”, aldus de kunstcommando’s.

Elke kunstenaar initieert zijn eigen project in zijn ‘eigen’ wijk en de kunstprojecten komen voort uit de eigen beroepspraktijk. Naast de individuele projecten toeren de kunstcommando’s gezamenlijk door Dordrecht in hun mobiele commandopost, een vintage brandweerwagen uit 1974.


Ivo van der Vat

Jeroen NiemeijerOp verschillende plekken en data zal de brandweerauto halt houden om interactie te zoeken en kennis te maken met verschillende wijkbewoners. Op 30 april tijdens Koninginnedag vindt op het Vrieseplein en de Vrieseweg in Dordrecht de feestelijke aftrap plaats van het project.

De initiatiefnemers, Centrum Beeldende Kunst (CBK) Dordrecht en DordtMij, laten met het KunstCommando project zien dat ook kunstenaars kunnen bijdragen aan leefbare wijken. Zonder te bagatelliseren, maar juist onder erkenning van de maatschappelijke problemen van veiligheid en leefbaarheid.
Het CBK en DordtMij hebben voor een periode van zes maanden, van 30 april tot 30 oktober 2011, vier kunstenaars aangesteld om een artistieke bijdrage te leveren aan het nieuwe collegeprogramma van de gemeente Dordrecht.

Buurtportretten
Jeroen Niemeijer: "Als wijkfotograaf en kunstenaar in Oud krispijn heb ik natuurlijk gekozen voor de wijk Oud Krispijn en heb ik als onderdeel van het project Kunstcommando's gekozen voor BUURTPORTRETTEN.
Doel van dit project is om mensen uit Oud Krispijn in aanraking te laten komen met kunst en wat daar bij komt kijken.
Een ander doel van dit project is het signaleren van goede en minder goede kanten binnen onze wijk en dat op een kunstzinnige wijze presenteren aan de Gemeente Dordrecht."

De Opzet
Portretteren kan op verschillende wijzen.
Jeroen Niemeijer gaat uit van: (Zelf)portret, Portret van de wijk, Portret van deze tijd.
Hij zoekt daarom mensen uit de wijk Oud Krispijn die enthousiast zijn en graag mee willen doen.
Deze deelname kan op verschillende manieren , waarvoor ik workshops heb opgezet die voornamelijk worden gegeven bij het atelier van kunstzinnig Krispijn aan de Genestetstraat 13.
Er zijn workshops (zelf)portret schilderen, workshops fotografie, workshops Bezie uw wijk en er worden enkele excursies naar het Dordrechts Museum georganiseerd.Men kan aan meerdere workshops meedoen en de deelname is gratis.
Enige voorwaarde is dat men toestemming geeft tot het exposeren van de resultaten. Dit in verband met de presentatie aan de Gemeente Dordrecht middels een Kunstroute van het Dordrechts Museum naar Oud Krispijn in oktober 2011.


Nico Parlevliet

Manuela Porceddu

De Workshops
1. Workshop (Zelf)portret schilderen.
Duur 2 uur per workshop waarin men met acrylverf op een doek uw eigen portret leert schilderen.Gratis.Maximum aantal deelnemers per keer 10.

2. Ik wil me best een keer fotografisch laten portretteren, verder niets.

3. Workshop Fotografie
Duur 2 uur waar we met de groep elkaar gaan fotograferen na natuurlijk de nodige uitleg.Gratis.Maximum aantal deelnemers per keer10

4. Ik wil wel meedoen met het project maar ik wil niet in beeld.
Dat kan.In deze workshops gaan we werken met de persoonlijke dingen die de deelnemers zelf meenemen en die wat zeggen over die persoon.Hierbij moet je denken aan bv. Een bijzonder kledingstuk, je lievelingsboek,muziek(instrument),foto's van je kinderen, dingen uit je land waar je vandaan komt enz.Hieruit componeren we een 'persoonlijk'portret.
Gratis. Maximum aantal deelnemers per keer 10.

5. Ik wil wel meedoen met het project maar ik wil niet in beeld.
Ik laat Jeroen Niemeijer mijn woonkamer fotograferen.

6. Workshop Bezie uw wijk.
Met de deelnemers trekken we, gewapend met fotocamera's, door de wijk Oud Krispijn om de leuke, verrassende, mooie en minder mooie plekjes van Oud Krispijn te fotograferen.Gratis.Maximum aantal deelnemers per keer10

7. Ik ga graag een keer mee op een excursie naar het Dordrechts Museum.

Verdere informatie en/of opgave aan dit project:
Jeroen Niemeijer
06-11066102
jeroenniemeijer@hotmail.com
jeroen@kunstcommando.nl

Deelname formulier Buurtportretten

Inleveren bij:
Jeroen Niemeijer             
06-11066102
jeroenniemeijer@hotmail.com
jeroen@kunstcommando.nl             
Jacob Catsstraat 111
3314 ZD Dordrect

Ja, ik weet en ga ermee akkoord dat de resultaten van de workshops gepresenteerd worden in de openbare ruimte.

Handtekening + datum:

Gezamelijke acties Kunstcommando's
Jeroen Niemeijer:"Naast alle workshops zullen wij als Kunstcommando's ook te zien zijn in de wijk Oud Krispijn met ons mobiel commandocentrum, de brandweerwagen, tijdens Proef Oud Krispijn op 4 juni en de eindpresentatie van Tussen Kunst & Krispijn op 24 juni.
Tevens ook op de Dordtse boekenmarkt, Wantijpop, Urban Explorers Festival en de Dordtse Jazz Dagen.
Loop gerust eens aan bij ons op deze gelegenheden en laat u fotografisch portretteren door mij of interviewen door Nico."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.