Column "homo en pedo's" van ds. Wim Aanen uit Dordrecht

12 mei 2011

DORDRECHT -Ds. Wim Aanen laat in AD De Dordtenaar weten, dat hij een column - hemo's en pedo's -  in kerkblad "Kerk op Dordt" heeft geschreven om mensen iets te geven om over na te denken.

Hij hoopt dat homo's in de kerk open kunnen zijn over hun geaardheid en daarnaast vindt de predikant dat achter pedofielen ook een nood schuilt.

Hierbij ter informatie voor vanuit een eigen perspectief over na te denken de column de complete tekst.
Dordrecht.net publiceert dit als een mening en laat het verder geheel aan de lezers over. Plaatsing houdt dus geen oordeel in:

 TEKST COLUMN UIT KERK OP DORDT DS. WIM AANEN:

Wie geen ruimte ziet voor een relatie van twee mensen van hetzelfde geslacht – zelfs niet ‘in liefde en trouw’ – heeft in ons land heel wat uit te leggen; niet alleen buiten de kerk, maar ook er binnen. Wie zo denkt (wie ‘nog zo denkt’ wordt er vaak van gemaakt) is liefdeloos, heeft de nieuwe inzichten in de Bijbel niet goed begrepen of verwerkt en handelt in strijd met het liefdegebod. Want God is liefde, dus als twee mensen elkaar liefhebben dan doen zij wat God wil en kan het dus nooit zo zijn dat er iets mis is met hun relatie.

Wie durft te suggereren dat in sommige gevallen God mensen kan genezen of bevrijden van homofiele gevoelens, doet er wijs aan een – in ieder geval digitaal – onderduikadres te zoeken.

Maar hoe zit het dan met mensen die zich aangetrokken voelen – ook seksueel – tot kinderen. In een uitzending van Andere Tijden van 13 maart jongstleden was te zien hoe er 30 jaar geleden grote openheid was voor deze vorm van seksualiteit; de dag ervoor had Kees van Kooten in een programma ons laten meekijken in een fotoalbum uit zijn kleutertijd en laten zien hoe hij toen om de haverklap poedelnaakt was gefotografeerd. Wat dat betreft waren het inderdaad andere tijden; mensen die nu proberen enig begrip te kweken voor seksuele contacten met kinderen of zelfs maar begrip vragen voor de nood van pedofielen, vinden weinig gehoor en veel onbegrip, tegenstand en waarschijnlijk ook ‘haat’ op hun weg.

Na Oude Pekela, Marc D. (B.), zwemleraar Benno L., de nodige Rooms Katholieke geestelijken en ‘last but not least’ Robert M. te Amsterdam is Nederland om. En, voor alle duidelijkheid; ik deel de opvattingen van die grote meerderheid helemaal en van harte. Maar dan blijft er wel wat knagen.

Als het ‘not done’ is, of liefdeloos, om tegen homofielen te zeggen dat de seksualiteit die zij verlangen, niet kan en niet mag, wat is het dan om hetzelfde te zeggen tegen pedofielen? Of andersom, als pedofielen duidelijk gemaakt wordt (moet worden!) dat zij in onthouding moeten leven – dat ze het wel mogen ‘zijn’ maar het onder geen beding mogen ‘doen’ – hoe verkeerd of liefdeloos is het dan om hetzelfde te vragen van homofielen. En, volgende vraag, als je niet mag zeggen dat een homofiel niet zo ‘geworden’ is, maar dat het ‘bij zijn natuur hoort’, waarom mag het dan bij een pedofiel wel; of weer andersom: als je van pedofilie zegt dat het te maken heeft met gebrokenheid (in de schepping), waarom is het dan in delen van de kerk én maatschappij taboe om te vinden, in ieder geval om hardop te zeggen dat dat ook voor homofielen geldt? Ik vraag maar…

Op de avond over ‘seksuele diversiteit en geloof’ op 16 december in De Buitenwacht (zie Kerk op Dordt nr. 1/2011, pagina 4) was ook Laurens; hij is één van de mensen die zich van Godswege geroepen weet in onthouding te leven vanwege zijn homofiele geaardheid. Hopelijk weet hij zich daarbij volop gesteund door zijn kerkelijke gemeente en christen-vrienden; in ieder geval zijn er homo’s die deel uitmaken van zo’n liefdevolle gemeenschap, maar waarschijnlijk niet in grote getale; in veel kerken waar je het niet mag ‘doen’ is het taboe om te zeggen dat je het ‘bent’ groot.

Het zou geweldig zijn als kerken waar men geen ruimte ziet voor een homoseksuele relatie in de goede zin zouden opvallen doordat homo’s en zelfs pedo’s uit de kast durven komen en durven vragen om gebed, om steun, om vriendschap, in hun strijd om staande te blijven.

Ds. Wim Aanen
(predikant in Krispijn)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.