Meer dan 1000 bezoekers Dordtse Kogelgaten Tocht

DORDRECHT - De verbeelding van de oorlog op het eiland van Dordrecht, in de meidagen van 1940, trok zondagmiddag meer dan duizend kijkers naar de omgeving van de Krispijnseweg.
Daar begon op 10 mei 1940 ook de strijd van de Duitsers tegen de Nederlandse troepen. De Julianakerk, café Sebes en het Weizigtpark waren toen en nu de plekken.
Videocompilatie Dordste Kogelgaten Tocht 2011
Nederlandse militairen verrast door luchtlandingen
De verbeeldingen begonnen bij het voormalig koetshuis. Een tot omroepinstallatie omgebouwde klassieker diende om het verhaal te vertellen. De Nederlandse soldaten kwamen, veelal slechts half in uniform, naar buiten rennen omdat zij overrompeld werden door de oorlog. Onder leiding van luitenant Van der Houwen moiliseerden ze zich.
De zojuist gelande parachutisten groeperen zich
Vervolgens ging de voorstelling verder in het Weizigtpark. Op het centrale veld landde denkbeeldig een Fallschirmjager die zijn parachute trachtte tot stilte te brengen.
Gevecht bij de Julianakerk
Een groep Duitse soldaten maakte zich klaar om op te rukken naar de Julianakerk. De commandant trok met zijn manschappen naar voren. Bij de Julianakerk aangekomen barstte het gevecht los.
De Nederlandse troepen wisten een paar Duitsers neer te schieten. Ook namen zij enkele krijgsgevangenen.
Hierna werd de verbeelding even stilgezet voor een korte herdenking. De Duitse en Nederlandse militairen gingen op de plaats rust staan en de Nederlandse militairen in hogere rang brachten een saluut uit. Hierna werd een kort moment stilte betracht.
Zuivering Krispijnseweg
Vervolgens verplaatste het strijdtoneel zich naar de Krispijnseweg. De Nederlandse militairen rukten op naar café Sebes, waar zich Duitse militairen bevonden. Er werd hevig gevochten.
Beschieting auto burgemeester Bleeker
Na een pauze, waarbij mensen vragen konden stellen aan de militairen, werden de verbeeldingen verplaatst naar de Krispijntunnel, waar de 'burgemeestersscène' werd verbeeld. De geschiedenis vertelt namelijk dat de burgemeester van Dordrecht, Jacob Bleeker, naar het oorlogsgebied reed in een taxi. Toen deze destijds uit de Krispijntunnel kwam rijden, werd de auto onder vuur genomen door een groep Duitse soldaten die zich ter hoogte van waar nu ongeveer het Natuur- en Milieucentrum zit, bevonden en een mitrailleur hadden.
De burgemeester wilde stoppen om een gewonde persoon te helpen. De auto van de burgemeester werd echter op diverse plekken geraakt. Ook de burgemeester zelf werd toen geraakt en moest naar het ziekenhuis vervoerd worden. De burgemeester van Dordrecht werd zo de eerste geregistreerde gewonde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Dordt Open Stad is een idee van wijlen Jens van der Vorm. Deels ging het normale verkeer door terwijl er stevig werd geschoten met het geluid dat past bij strijd. Jong en oud kwamen kijken. Sommigen waren in 1940 als kind ook aanwezig, zo bleek tijdens gesprekken op straat.
Toch was het heel lang geleden dat Dordrecht in oorlog was. Daarom ontstond ook het idee om zichtbaar te maken hoe toen de oorlogsgeschiedenis zich ontvouwde.