Pleidooi op Idordt.nl voor meer eer voor verzetsheld Aart Alblas

17 mei 2011

DORDRECHT -De Dordtse onderzoeker Cor Muilwijk wil graag dat de meest gedecoreerde verzetsheld Aart Alblas (1918-1944) nadrukkelijk een plek krijgt in de geschiedenis van de stad. Hij vertelt daarom op www.idordt.nl het verhaal van Aart Alblas in zes delen.

Alblas was de meest besproken Dordtenaar tijdens de naoorlogse parlementaire enquete van de kamer. Ook in boeken van De Jong, EHR en anderen staat hij, soms onder een schuilnaam.

In het eerste stuk schreef ik een lans te willen breken om een straat naar Alblas vernoemd te krijgen, omdat ik het eens ben met wat Batenburg zei: “Zo’n smal bruggetje! Een schande!”  Niet alleen één van de meest gedecoreerde verzetshelden in Dordrecht, maar van heel Nederland. Ik heb daarover contact gehad met de commissie straatnaamgeving van de gemeente en het antwoord was negatief. Het zou niet nodig zijn om de verzetsheld ook nog ergens anders te vernoemen en de brug ligt ook in een wijk waar meer mensen uit die periode zijn vernoemd en de meeste wijken hebben nu eenmaal een thema. Goed, er zit wat in. Ik kreeg ook andere criteria, die te maken hebben met allerlei regels, maar die zijn niet van toepassing. Wel is er een CC uit naar de commissie benoeming openbare ruimte en ben ik op andere fronten nog niet klaar met de lobby. Als daar meer nieuws over komt, laat ik het weten.

 

De gehele serie over Aart Alblas is na te lezen op:

www.idordt.nl

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.