'Overstromingsevenement' op het Otto Dickeplein

17 mei 2011

DORDRECHT - Op zaterdag 21 mei staat de zogeheten Floodbox op het Otto Dickeplein in Dordrecht. De Floodbox is opgezet door een Duitse hoogleraar en wordt ook wel de hoogwateranimatie-studio genoemd. Wethouder Piet Sleeking van de gemeente Dordrecht en heemraad Johan van Nieuwenhuijzen van het waterschap Hollandse Delta demonstreren om 12.00 uur wat er in huis kan gebeuren als we niet voorbereid zijn op een overstroming.

Een groot deel van de binnenstad (en het Lijnbaangebied en de Staart) ligt buitendijks. De kans dat dit nu overstroomt is minimaal, maar het is niet bekend hoe het over vijftig of over honderd jaar is. Als mensen weten dat het water kan komen, kunnen ze zich beter voorbereiden. Je kunt leren de schade te beperken. Als mensen bewust worden van het feit dat er een risico is scheelt dat al heel veel. De Floodbox is een van de voorlichtingsmiddelen die de gemeente en het waterschap nu inzetten om bewoners en ondernemers wakker te schudden en samen op zoek te gaan naar oplossingen die er voor zorgen dat een overstroming geen realiteit wordt in de stad.

Het eiland van Dordrecht ligt op een kruispunt van belangrijke water- en verkeersaders. De rivieren en de invloed van zee komen bij elkaar en er kan een getijdeverschil van negentig centimeter zijn. Onder invloed van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden is er op lange termijn een overstromingsrisico. Dit jaar nog gaan de gemeente en het waterschap in gesprek met bewoners, met vragen als ’Wat kan de overheid doen? Wat kan het Waterschap doen? En wat gaan we samen doen?’.

In de dialoog met de stad zal iedereen die er interesse voor heeft worden betrokken. Ondernemers, jongeren, ouderen en de mensen die in het historisch havengebied wonen, met als centrale vraag ‘Hoe kunnen we samen werken aan een waterveilig eiland dat vooral ook mooi en (economisch) vitaal is?’

Welke oplossing er ook gekozen wordt, er wordt altijd rekening gehouden met het cultureel erfgoed van de stad. De historische haven en de binnenstad zijn het goud van de stad.

Inwoners van Dordrecht krijgen zaterdag 21 mei de kans om de Floodbox uit te proberen. Op www.dordrechtwerktaanwater.nl staat een prijsvraag. De winnaar mag de Floodbox uitproberen. Wie gaat het zaterdag lukken om droge voeten te houden?
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.