Dordrecht besteedt aandacht in december 2011 aan Godfried Bomans en Pieter Bas

17 mei 2011

DORDRECHT – In december 2011 besteedt Dordrecht aandacht aan het literaire debuut 75 jaar geleden van Godfried Bomans. Zijn eerste boek ging over de memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas, die in Dordrecht werd geboren en er 86 jaar later ook werd begraven. 

,,Dit heb ik voorzeker met vele grote mannen gemeen: dat ik Dordrecht geboren ben”, zo opent Godfried Bomans het eerste hoofdstuk over Pieter Bas. In december 1936 kwam het in eerste druk uit als debuut van een student.

Dordrecht was Pieter Bas alleen vergeten, die toch voorzeker in de eerste honderd pagina’s van het boek leeft in een denkbeeldige Dordtse samenleving tussen de jaren 1850 en 1870.

In Leiden waar hij  later studeerde, herinnert een plaquette nog aan zijn studietijd. Dat eerbetoon is er ook zo in Gouda, waar Pieter Bas na zijn ministerschap burgemeester werd.  

De vermelding op de Dordtse Historische Kalender, die wordt beheerd door erfgoedcentrum DiEP, heeft Pieter Bas teruggebracht in het collectief geheugen van de stad Dordrecht.   Op de kalender wordt Godffried Bomans en dus Pieter Bas als historisch feit vermeld bij december 2011.

Remko Jas van de Bibliotheek Van A tot Z maakt nu wereldkundig dat Dordrecht met Pieter Bas en dus ook met Godfried Bomans iets gaat doen.

Het is gelijk in een bijzondere historische tijd, want in december 2011 is het veertig jaar geleden dat de schrijver overleed. De Bibliotheek, die de Godfried Bomans activiteiten coördineert, hoopt ook op een plaquette in de stad Dordrecht om Pieter Bas ook zo in herinnering te houden. AD De Dordtenaar publiceert vandaag een voorbeeld van de stad Gouda. De bibliotheek staat open voor ideeën van lezers om Godfried Bomans en romanfiguur Pieter Bas tot een mooi evenement uit te laten groeien. De biograaf van Godfried Bomans, Gé Vaartjes heeft zijn medewerking toegezegd. Hij is met Dordrecht ook goed bekend. Vaartjes promoveerde op een biografie over Top Naeff (1878-1953).

Vaartjes zal in elk geval een lezing houden over Godfried Bomans zijn debuut in Dordrecht, zo meldt de krant over de herdenking van minister Bas..
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.