Pieter Verhoeve: 'Kronkelaar snapt niets van APV'

25 mei 2011 door Pieter Verhoeve
Pieter Verhoeve: 'Kronkelaar snapt niets van APV'

DORDRECHT - "Kronkelaar, de fameuze columnist van Dordt Centraal, slaat door". Dat vindt althans Pieter Verhoeve die reageert op de column van Kronkelaar in de Dordt Centraal van vandaag. 'Kronkelaar snapt niets van de APV.'

Verhoeve: "Kronkelaar reageert op het voorstel van de CU/SGP om de APV op 14 punten uit te breiden. Daarmee kan overlast beter worden aangepakt. En hoe reageert onze columnist? Kronkelaar, alias meneer Tijs, vindt dat de CU/SGP 'doorgeschoten' is. De stad wordt volgens hem 'te keurig'. Hij denkt zelfs dat het voorstel een 'orthodox-christelijk complot' inhoudt. Een complot in ieder geval tegen de komst van Sinterklaas. Volgens hem hoeft 'overlast niet in detail te worden beschreven om er tegen op te treden.'

Meneer Tijs Kronkelaar snapt niets van de APV. Het werkt in Nederland namelijk als volgt: De politie mag alleen optreden als er eerst een regel is vastgelegd. Bedelen mag pas worden aangepakt als dit eerst wettelijk is verboden. Vechtersbazen op straat krijgen pas een boete als in de APV staat dat dit niet mag. Dit is met een duur woord het legaliteitsbeginsel. Meneer Tijs, ga terug naar school, en weet dat je overlast alleen maar kan bestrijden, als het eerst in detail is opschreven. Zo werkt de rechtstaat hier.

En dat complot? Faliekante onzin. Op de website van Binnenlands Bestuur staat tenminste een correcte weergave van het plan:

De CU/SGP wil ‘werkelijk geen politiestaat’, staat in het raadsvoorstel. ‘Wij willen heus geen zwartekousenrepubliek,’ voegt initiatiefnemer Pieter Verhoeve, burgerraadslid van ChristenUnie/SGP daar nog aan toe. En met de overlast op staat valt het eigenlijk ook best mee in Dordrecht, volgens Verhoeve. Toch heeft hij veertien punten waarop de APV aangepast zou moeten worden. ‘Want het kan altijd beter en in de aanpak van bedelarij en blowen op straat schiet de APV duidelijk tekort.’

Ter geruststelling: alleen wanneer de andere fracties het met de CU/SGP eens zijn, zal er in Dordt een bedelverbod, blowverbod komen. Het voorstel staat al op de website van de gemeente te lezen. Het merendeel van de voorstellen is direct afkomstig van de politie. Agenten vertelden Verhoeve tijdens zijn stage dat de aangepaste APV nog enkele gaten had. Daarop schreef hij namens zijn fractie een initiatiefvoorstel. De eerste politieke reacties zijn positief.

Tot slot: de CU/SGP wil graag een stadsdebat over de openbare ruimte. Het liefst wil de fractie dat zoveel mogelijk burgers debatteren over fatsoen op straat. Bedankt meneer Tijs Kronkelaar dat je de discussie aanzwengelt! Maar kom volgende keer met goede argumenten."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.