Deskundigen: Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt

26 mei 2011
Deskundigen: Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt

DORDRECHT - Volgens deskundigen op het gebied van het blussen van chemische branden, is het brandblussen bij ChemiePack op 5 januari j.l. verkeerd aangepakt. Volgens de deskundigen hoort dit met schuim te gebeuren, terwijl de brandweer water heeft ingezet. Hierdoor is de brand groter geworden dan nodig. Een veiligheidscoördinator van het bedrijf, had de brandweer destijds ook aangegeven dat deze de brand met schuim moest blussen, het ging om een chemische vloeistof die in brand stond. De brandweer verkoos echter water en dit kostte in totaal 55 miljoen liter bluswater, dat ook het oppervlaktewater op ging.

Volgens het bedrijf en diverse deskundigen is dit tegen de logica en voorschriften die waren opgesteld tussen bedrijf, gemeente en brandweer.

De overheid wil nu dat Chemie-Pack de opruim- en saneringskosten, 13 miljoen euro, uit eigen zak betaald. Chemie-Pack legt de schuld van die hoge kosten dus bij de brandweer, die met schuim had moeten blussen in plaats van water, waardoor de schade zeer veel beperkter zou zijn geweest.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.