Nieuw beeldmerk katholiek Dordrecht

30 mei 2011 door Paul Seesink
Nieuw beeldmerk katholiek Dordrecht

DORDRECHT - Sinds 1 januari 2011 zijn de parochies Z. Titus Brandsma en H. Maria opgegaan in de nieuwe parochie 'Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel'. De parochie heeft nu ook een nieuw beeldmerk naar een ontwerp van Paul Seesink van P.plan - Publiciteit.
Het bestaat uit een schrijvende lijn die de berg Karmel  bij Haïfa in Israël verbeeldt. Deze berg bood ooit plaats aan de profeet Elia, de vader van de Karmelorde. Het is ook de plaats waar kruisvaarder Berthold zijn karmelgemeenschap stichtte en een Mariakapelletje werd opgericht.
De lijn in het logo vormt tevens de letter 'M' van Maria. Deze onderstreept het Mariale karakter van de karmelorde en de Dordtse parochie. Zij vindt haar oorsprong in een visioen van Elia. Zoals Maria moeder, zuster en patrones van de karmelorde is, zo is zij dit nu ook van de Dordtse katholieke parochie.

De lus in de lijn omvat een leegte: het Lege Midden. Ruimte voor het Geheim, het Onnoembare.
De lijnuitloop verwijst naar de wadi, de doorwaadbare plaats in de beek Kerit, waar Elia schuilde in een grot. Symbool voor de ontvankelijkheid, voor de mystieke godservaring. Elia dronk uit die goddelijke bron.
De drie sterren, vormen de verbondenheid van de parochie met de Orde van de Karmel. De sterren staan voor 'Elia, bidden en werken'. Deze zijn in het karmelwapen terug te vinden.

16 juli is de feestdag van 'Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel. Het verhaal gaat dat op die dag in 1251, in het Engelse Cambridge, de karmeliet Sint Simon Stock een schouderkleed, het zogenaamde scapulier, van Maria ontving. Sinds 1386 houdt de karmelorde op 16 juli haar jaarlijks karmelfeest. Rome zette pas in 1726 deze feestdag op de liturgische kalender. Op 20 juli herdenkt de Orde van de karmelieten de heilige Elia.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.