VVD plaatst kanttekeningen bij jaarplannen college

30 mei 2011
VVD plaatst kanttekeningen bij jaarplannen college

DORDRECHT - "Niet handhaafbare en overbodige regels moeten worden geschrapt, maar dat wat van belang is moet worden gehandhaafd. Overlast, criminaliteit en asociaal gedrag zijn een doorn in het oog van vele burgers en alleen een overheid die consequent is, wordt serieus genomen. Op dinsdag 24 mei behandelde de commissie het handhavingsprogramma van dit college en het jaarplannen 2011. Hoewel de VVD zich in hoofdlijnen kan vinden in dit programma, plaatste John van der Net namens de VVD enkele kritische kanttekeningen.

Prioriteiten stellen
De handhavingscapaciteit schiet altijd tekort om alle problemen aan te pakken. Richt je daarom op die bedrijven die consequent de zaak niet op orde hebben. Beloon bedrijven die toegevend zijn met minder controles en minder administratieve lasten.

Meegaand
Houding, gedrag en cultuur van overheid en haar toezichthouders bepalen mede of bedrijven en burgers toegevend zijn. Een goede communicatie over wat mag en niet mag bevordert de naleving van regels.

Repressie
Naast communicatie, het inrichten van voorzieningen (bijvoorbeeld een goede opvang voor dak- en thuislozen, of het goed inrichten van een weg) bevordert in de regel het norm conform gedrag. Maar wie niet horen wil moet uiteindelijk maar voelen! En als de voorzieningen (nog) niet helemaal op orde zijn is dat geen excuus om je niet aan de wet te houden. Als op een weg maximaal 30 km/u mag worden gereden, vindt de VVD het nog steeds onbegrijpelijk dat de rechter toetst of de weg wel zo is ingericht dat je ook niet harder dan 30 kan. De snelweg is immers ook niet zo ingericht dat je niet harder kan dan 100 / 120/ 130, en toch krijg je een fikse boete als je te hard rijdt.

Belonen van slecht gedrag
Dit college wil met subsidies regelconformgedrag beïnvloeden. De VVD is principieel tegen het belonen van slecht gedrag. Want dat is immers de keerzijde. Wij willen geen hanggroepjongeren op kosten van de gemeenschap naar een mooi en warm land laten reizen, terwijl er vele burgers zijn die nauwelijks de touwtje aan elkaar kunnen knopen en niet de stad uit kunnen komen en zich toch aan de regels houden.

Naming & shaming
De publieke schandpaal. Hoewel dat soms best kan werken, denkt het college hier toch te eenvoudig over. Vele toezichtorganen worden regelmatig terug gefloten door de rechter omdat er een wettelijke grondslag ontbreekt, dan wel dat er geen convenant is met de sector waarin dat is afgesproken. De VVD wil dit beter uitgewerkt hebben.

Notoire overlastgevers
Het college zet hier op in door onder meer trajecten voor deze mensen aan te bieden om beter in beeld te komen. Wat de VVD betreft prima, mar het is wel graag of niet. Is het "niet" dan gewoon keihard aanpakken. Met name rond het centrum van het Leger des Heils en de Colijnstraat is de situatie nijpend. De VVD wil dat de beloofde stadsmarinier nu een keer werk gaat maken van het bestrijden van de overlast."
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.