Diny Koppens: Brok gaat buiten zijn boekje met politieke mening

22 mei 2011

DORDRECHT - (Dordrecht.net geeft ruimte aan persoonlijke meningen. Diny Koppens is een oud-raadslid in Dordrecht)

"De Nieuwe Politiek en het Bestuurlijk Akkoord met de VNG

De Nieuwe Politiek zoals uitgedragen door het Nieuwe Kabinet betekent een teruggang naar de regentenpolitiek van weleer.
Burgemeesters hebben een politieke kleur, maar mogen na hun benoeming daar geen uiting meer aan geven. Zij staan ten dienste van het algemeen belang, en als zodanig kan een opvatting van een burgemeester nooit politiek gekleurd zijn, maar moet dat buitengewoon neutraal en naar feiten gericht zijn. De burgemeester staat boven de partijen. Hetzelfde geldt voor de Minister President.
De Nieuwe Politiek gooit dit principe gewoon overboord. Alles is geoorloofd in het partijbelang. De Minister President is van de VVD, de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten is van de VVD, en burgemeester Brok is van de VVD.

De Minister President probeert in de hoedanigheid van VVD-er stemmen te winnen voor zijn coalitie in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma van de VNG is zijn verlengstuk in het uitvoeren van het betere snijwerk in de gemeentebudgetten en Brok denkt als VVD-er alle Drechtsteden de wind uit de zeilen te nemen door in de lokale media alvast aan te geven dat de Drechtsteden gaan instemmen met het akkoord, en dat terwijl de afzonderlijke gemeenteraden zich hierover nog moeten uitlaten. Door deze daad van respectloosheid jegens de gemeenteraad en de Drechtraad zet hij ze daarmee buiten spel. Hij ontneemt hen de mogelijkheid om wijzigingen of toevoegingen te laten opnemen in het Bestuurlijk Akkoord.

Terecht maken de gemeenten zich zorgen over de inhoud van het Bestuurlijk Akkoord. Immers, door de nieuwe systematiek van ‘samen trap op, samen trap af’ zijn de gevolgen van de landelijke en Europese bezuinigingen straks direct voelbaar voor de gemeenten. Zij moeten immers gaan bijpassen bij begrotingstekorten van Nederland en Europa. Door het afknijpen van de sociale werkvoorziening komen meer mensen in de bijstand. De gemeenten worden zelf verantwoordelijk voor en worden daar slechts eenmalig, een jaar dus, voor gecompenseerd. Daarna moeten ze het zelf uitzoeken hoe de bijstand wordt bekostigd. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme kaalslag in de WMO die gaat plaatsvinden als gevolg hiervan. Thuiszorg wordt in het pakket verder uitgekleed, de eigen bijdrage gaat omhoog waardoor veel ouderen niet meer in staat zullen zijn om zorg en voorzieningen die zij nodig hebben in te kopen. De gemeenteraad moet zich bijzonder sterk gaan maken voor reserves en gericht beleid en een goede en meetbare verantwoordingsstructuur. Dat is buitengewoon lastig, zo niet onmogelijk voor gekozen leken. Veel zal neerkomen op een goed functionerend ambtenarenapparaat waar ook de nodige kennis moet zijn. Daar moet een burgemeester zich druk om maken.

Ik denk dat burgemeester Brok als voorzitter van zowel de Dordtse gemeenteraad en als bestuurder van de Drechtraad zichzelf hiermee in een burgemeester onwaardige situatie heeft geplaatst. Dit is hem bij zijn aanstelling uitdrukkelijk meegegeven. ‘U staat boven de partijen en dient zich overeenkomstig te gedragen’.
Het is nu aan de (Drecht) raadsleden om te laten zien dat zij dit gedrag niet accepteren, en een bijpassende maatregel daartoe treffen."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.