Bouw Duurzaamheidsfabriek gestart

01 juni 2011
Bouw Duurzaamheidsfabriek gestart

DORDRECHT -Met een grote klap op een knop en een regen van serpentines is het officiële startsein gegeven voor de bouw van de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark.

In de zomervakantie gaan de heipalen de grond in en de fabriek moet in 2012 gereed zijn. De openingshandeling werd verricht door de heren:

R. Meester, voorzitter Coöperatie Ontwikkeling Leerpark
M. Hoefeijzers, voorzitter College van Bestuur daVinci College en Coöperatie Ontwikkeling Leerpark
J. Rotmans, voorzitter Urgenda; de actie-organisatie voor duurzaamheid
B. van de Burgt, wethouder onderwijs, werk en inkomen
H. Wagemakers, wethouder duurzaamheid

De fabriek wordt een plek waar technologische bedrijven en beroepsonderwijs gaan samenwerken. Er worden duurzame producten en productiemethoden uitgeprobeerd en ontwikkeld. Leerlingen uit het beroepsonderwijs kunnen hier in de praktijk technologische kennis opdoen.

Wonen, werken en leren
De Duurzaamheidsfabriek wordt een technologisch centrum waar duurzame ontwikkeling en onderwijs hand in hand gaan. Studenten van VMBO, MBO én nascholende werknemers zijn er straks samen bezig met duurzaamheid. In de toekomst gaan ook andere onderwijstypen zoals HAVO, VWO en HBO in de fabriek participeren. Technische bedrijven gaan in de labs en werkplaatsen van het centrum les geven. De bedrijven gaan er ook een deel van hun bedrijfsactiviteiten huisvesten. Dit is een belangrijke impuls voor het beroepsonderwijs in Dordrecht. Samen leren is de kern. Bedrijven als afvalverwerker HVC, Priva, Xcalibur, Installatiewerk Zuid-Holland, SUblean en vele anderen zijn betrokken bij de realisatie van de fabriek en nemen deel in het onderwijs. Het nieuwe Energiecoöperatie Dordrecht, het duurzame lokale energiebedrijf dat HVC en de gemeente samen oprichtten, zal eveneens in de Duurzaamheidsfabriek gehuisvest worden. Ook het onderwijs zelf wordt in de fabriek vernieuwend ingericht.

Icoonproject Urgenda
De stichting Urgenda heeft in 2009 het Leerpark Dordrecht aangewezen als icoonproject. Urgenda is de actie-organisatie die Nederland snel duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Voorzitter Jan Rotmans: “Het Leerpark is een inspirerend voorbeeld van duurzaam wonen, leren en werken op één plek.  Met de te verwachten tekorten aan handwerkslieden voor al onze nieuwe duurzame technieken, is het bovendien een essentiële schakel in de nieuwe duurzame economie. Hier wordt de nieuwe generatie lassers, machinebouwers en installateurs opgeleid voor de nieuwe, groene maakindustrie ”.

Architect
Architect Thomas Rau, bekend om duurzaamheid in zijn werk, ontwierp de Duurzaamheidsfabriek. Het gebouw moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn wat energie betreft. Er komt een warmte-koude opslag, zonnepanelen en veel ‘slimme’ installaties. Bij ingebruikname is 80% van het gebouw klaar; 20% zal zich blijven doorontwikkelen. Het gebouw wordt duurzaam door het gebruikte materiaal, de energievoorziening, de natuurlijke ventilatie en de mogelijkheden tot hergebruik in de toekomst (er is zelfs al een sloopbestek gemaakt). Het gebouw zelf is een leerobject: er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om krachtstroom te genereren met biomassa in plaats van op traditionele wijze.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.