Verrassend veel initiatieven rond duurzaamheid in Dordt

13 juni 2011
Verrassend veel initiatieven rond duurzaamheid in Dordt

DORDRECHT - Verrast door de veelheid aan vernieuwende ideeën en initiatieven uit verschillende hoeken, waren de ruim honderd bezoekers van het derde Dordts Duurzaamheidscafé op 8 juni. ,,Dat geeft hoop,'' aldus een van hen.

In het café van het Platform Duurzaamheid Dordrecht werd gesproken over zwammen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Rob Koller, directeur van koffiebrander ICS International vertelde hoe snel de ontwikkeling in de koffie en theesector is gegaan op het gebied van duurzaamheid. Binnen het eigen bedrijf aan de Leeghwaterstraat, waar onder meer wordt gebouwd aan een energiezuinige branderij.
Maar ook in branche, die een intentieverklaring heeft getekend dat in 2015 driekwart van de koffie die in Nederland wordt verkocht honderd procent duurzaam is, van boon tot consument.

ICS is ook betrokken bij de productie van oesterzwammen op koffiedik. Jan Willem-Bosman Jansen van GRO-Holland lichtte toe hoe hij bewust gekozen heeft zijn carrière in de muziekbusiness om te gooien en te investeren in hergebruik van organisch afval. Onder meer de koffiedrap van La Place gebruikt hij voor de teelt van oesterzwammen en die worden weer verwerkt in de gerechten van de restaurantketen.
Een kist oesterzwammen overhandigde hij aan het Dordtse biologische cateringbedrijf Loffelijk, dat die dag ook een award had gekregen van het Contact Jonge Bedrijven Dordrecht. Van de oesterzwammen kookt eigenaar Joeke Warmerdam soep en die namens GRO-Holland en het platform serveren aan de medewerkers van gastvrouw Duurzaamheidscentrum Weizigt. Loffelijk was ook een van de bedrijven die een Fairtradesticker kreeg uitgereikt. Tijdens het café werd gevierd dat er wereldwijd duizend Fairtrade Gemeenten zijn. In Dordrecht is het aantal deelnemende bedrijven inmiddels de 150 gepasseerd.

Zonnepanelen
Dion van Steensel vertelde wat HVC doet aan het scheiden van afval en het opwekken van energie, via afvalverbranding maar ook door te investeren in zonne- en windenergie. Hij wees ook op de snelle ontwikkelingen en zei te verwachten dat eind van het jaar particulieren zonnepanelen in de bouwsupermarkt kunnen kopen. Ook het scheiden van afval gebeurt steeds intensiever. In Sliedrecht loopt sinds deze maand een proef om het aanbieden van gescheiden afval voor bewoners makkelijker te maken.

Weizigt-directeur Louise Bergenhenegouwen toonde de vernieuwde website www.dordtduurzaam.nl, waarop ook het burgerplatform te vinden is. De website moet een verzamelplaats worden voor nieuws en activiteiten op het gebied van duurzaamheid in Dordrecht. Verder was er aandacht voor de zaai-acties van de werkgroep Natuur, Voeding en Gezondheid op de Stadswerven, Oranjelaan en Celebesstraat; voor de vorderingen van Plastictas Vrij Dordrecht, waar deze week alle marktkooplieden een bordje krijgen om bij marktbezoekers het meenemen van eigen tassen te stimuleren.

Remco Verkerk kondigde aan dat het project Dordt loopt in de soep - het maken van duizend liter biologische soep voor schoolkinderen - plaatsvindt in de eerste week van oktober en ook komt er in Dordrecht een gastouderbureau dat gaat inzetten op natuurbeleving en biologisch eten en drinken voor de kinderen. Verder werd een film over stadslandbouw op 10 augustus in Weizigt aangekondigd. ,,Vanuit heel veel verschillende hoeken zijn mensen bezig met duurzaamheid. Het is mooi om hier te kunnen netwerken en er vooral samen mee bezig te zijn,'' klonk het na afloop.
www.dordtduurzaam.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.