Bedrijven steunen gezamenlijke aanpak arbeidsmarkt

06 juli 2011

DORDRECHT - De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. De komende tien jaar verlaten 16000 mensen de arbeidmarkt in de Drechtsteden omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Voeg hieraan toe dat in 2020 de beroepsbevolking in de regio met 2600 personen is afgenomen. Daarnaast vertoont het aantal jongeren dat kiest voor de techniek een dalende trend.

Grote ondernemingen als IHC Merwede, Bakker Sliedrecht en Zorginstellingen als Rivas en Yulius bereiden zich met hun strategisch HRM beleid al voor op de komende tekorten. Het is vanuit dit welbegrepen eigen belang dat ruim 40 vertegenwoordigers, waarvan meer dan de helft werkgevers, op 4 juli 2011 in Villa Augustus bijeen waren. Samen met de wethouders arbeidsmarktbeleid uit de regio en afgevaardigden van het Onderwijs, UWV, Sociale Dienst en branche organisaties spraken zij uitvoerig over dit onderwerp.

“Een arbeidsmarktakkoord gericht op productiviteit en investering in werkgelegenheidsgroei is geen liefdadigheidsactie” hield Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg de aanwezigen voor. Zijn compagnon van het onderzoeksbureau ReflecT, René Voogt, presenteerde de tien geboden van regionaal arbeidsmarktbeleid. Bovenaan staat dat het bedrijfsleven centraal moet staan, maar zeker net zo belangrijk is de daad bij het woord te voegen.

Dit gebod is opgepakt door de bedrijven. Met een inspirerend pleidooi van Aad van Nes, Arbeidsmarktmeester in Rotterdam, om te werken aan meesterschap in de context van werk. Elke leerling heeft een forse dosis intrinsieke motivatie. Door deze jongeren op zogenoemde ‘future jobs’ aan te nemen, worden competenties ontwikkeld waar werkgevers weer profijt van hebben. Dit kan alleen bereikt worden ‘als enkele grote spelers in de regio het voortouw nemen.’

Met de metaal- en scheepsbouw en zorgwerkgevers worden vervolgafspraken gemaakt om samen met het beroepsonderwijs en brancheorganisaties zogenoemde werk-naar-werk bedrijven op te zetten in de regio. 

Conclusie
Bert van de Burgt, coördinerend wethouder arbeidsmarktbeleid, constateerde dat er voldoende vertrouwen is om gezamenlijk het arbeidsmarkttekort aan te pakken en bedrijven te voorzien van gekwalificeerde en gemotiveerde mensen. “In beweging komen en vooral in beweging blijven is de enige optie”, aldus de wethouder.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.