Beter Voor Dordt stelt vragen over een mogelijk distributiecentrum Binnenstad

08 juli 2011
Beter Voor Dordt stelt vragen over een mogelijk distributiecentrum Binnenstad

DORDRECHT - In de historische binnenstad rijdt dagelijks een fors aantal vrachtwagens af en aan. Bedrijvigheid máákt de binnenstad: zonder bevoorrading geen handel. De noodzaak tot dagelijkse bevoorrading van winkels en bedrijven in de Dordtse binnenstad staat als een paal boven water.

Beter Voor Dordt vindt het gewenst om kritisch te kijken naar diverse mogelijkheden tot terugdringen van het vrachtverkeer in de binnenstad. Een oplossing zou kunnen liggen in een centraal distributiecentrum. Een aantal steden in Nederland kent inmiddels een dergelijk distributiecentrum. Goederen worden hier afgeleverd en vervolgens systematisch verder gedistribueerd. Het aantal vervoersbewegingen van met name zwaar verkeer neemt flink af. Het woon- en verblijfsklimaat in een binnenstad verbeteren door reductie van verkeer, luchtvervuiling, geluidsoverlast en trillingshinder.

Naast transport van handelsgoederen kunnen meer diensten geleverd worden. Er kan bijvoorbeeld meteen afval mee terug worden genomen, een winkelier kan zijn artikelen in het distributiecentrum van prijskaartjes laten voorzien en er kan een deel van de winkelvoorraad worden opgeslagen. Dat scheelt magazijnruimte in de binnenstad waardoor extra (vaak kostbare) vierkante meters winkelruimte vrijkomen.

Uiteraard kunnen minder milieubelastende transportmogelijkheden, zoals elektrisch transport, deel uitmaken van verbeterplannen. Ook kan een distributiecentrum extra arbeidsplaatsen tot gevolg hebben.

De fractie van Beter Voor Dordt vraagt het college om serieus te kijken naar mogelijkheden voor de historische binnenstad en hierover in gesprek te gaan met ondernemers.
Na het zomerreces hoopt de fractie van Beter Voor Dordt verder te kunnen praten met wethouders en gemeenteraad.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.