Verpleegkundigen in het Albert Schweitzer ziekenhuis krijgen één spreekbuis

13 juli 2011

DORDRECHT - Naast de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad, krijgt het Albert Schweitzer ziekenhuis na deze zomer een derde formeel orgaan dat de directie adviseert. De Verpleegkundige Adviesraad (VAR) gaat opkomen voor de belangen van het verpleegkundige beroep in het ziekenhuis. Zowel de VAR in oprichting als de directie gaat ervan uit dat dit een positieve uitwerking krijgt op de kwaliteit van de zorg.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn in totaal, inclusief leerlingen, zo’n 1500 medewerkers werkzaam in een verpleegkundige functie. Zij hebben nu niet één centrale spreekbuis. ,,En dat is eigenlijk gek, gezien de omvang van de groep en haar plaats in het ziekenhuis”, zegt Anne Geert van Driel, lid van de VAR in oprichting. ,,Verpleegkundigen spelen een cruciale rol in de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het ligt dus voor de hand dat zij meepraten over beleid en regels, inrichting van de zorg, haalbaarheid van plannen, aanschaf van apparatuur, enzovoort.”

De VAR komt op voor de belangen van het verpleegkundige vak en voor de hele beroepsgroep binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis; niet in de eerste plaats voor individuele verpleegkundigen, benadrukt Van Driel. ,,Wij dienen óók het belang van het totale ziekenhuis. We zullen de directie bijvoorbeeld adviseren over de vraag hoe je als ziekenhuis de beste verpleegkundigen kunt aantrekken en behouden.”

Netty de Graaf, eveneens VAR-lid, vult aan: ,,Het gaat over grote én kleine zaken en het werkt bovendien twee kanten op. Verpleegkundigen signaleren vaak kleine ongemakken of problemen op de werkvloer. Even zo vaak passen ze daar zelf een mouw aan, want ze zijn doorgaans erg praktisch ingesteld. Die ervaring en kennis blijft nu vaak hangen op individueel of afdelingsniveau. De VAR kan, via de bestuurstafel, ervoor zorgen dat waardevolle oplossingen en ideeën door de hele organisatie worden opgepakt. Daar hebben alle verpleegkundigen dan profijt van. En patiënten natuurlijk ook.”

De VAR bestaat uit 9 à 14 verpleegkundigen met om hen heen een groter netwerk van verpleegkundige contactpersonen uit de hele organisatie. In september wordt het dagelijks bestuur benoemd. De ziekenhuisdirectie kan de VAR vragen om advies in bepaalde kwesties, maar de VAR kan ook ongevraagd advies geven. 

John Taks van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft zich mede ingezet voor de komst van een VAR. De ziekenhuisbestuurder is zijn loopbaan zelf begonnen als verpleegkundige. Taks: ,,Verpleegkundigen weten precies wat er speelt op de werkvloer. Daar moet je als directie je voordeel mee willen doen. Een VAR hoort erbij. Wij zullen de VAR steunen en helpen zich te ontwikkelen tot een sterk adviesorgaan waar het hele ziekenhuis beter van wordt.”

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.