Geen verder onderzoek gestort afval Derde Merwedehaven

14 juli 2011

DORDRECHT - College bevordert uitvoering eindmeting naar asbestvezels

Het college van burgemeester en wethouders ziet in de onderzoeksresultaten naar de voormalige verwerking van asbesthoudende afvalstoffen op de Derde Merwedehaven geen aanleiding tot vervolgvragen of –onderzoek. Naar aanleiding van het raadsdebat en de door de raad aangenomen motie (22 maart jl.) over onderzoek naar onverpakt asbesthoudend afval, informeert het college de raad over de onderzoeksresultaten.

Op 22 maart jl. heeft de gemeenteraad gesproken over onverpakt asbesthoudend afval op de Derde Merwedehaven. De gemeenteraad heeft het college via een motie verzocht onderzoek te doen naar asbesthoudend materiaal in het gebied. Het college van burgemeester en wethouders heeft vervolgens vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De beantwoording van de provincie is voorgelegd aan de GGD Zuid-Holland Zuid.

Eindmeting
Naar aanleiding van het onderzoek concludeert de GGD dat het niet waarschijnlijk is dat de beperkte hoeveelheid vrijgekomen asbestvezels in de omgeving heeft geleid tot langdurige hoge blootstelling. Er zijn in het verleden diverse metingen verricht. De provincie meldt over de resultaten van alle metingen dat nooit de aanwezigheid van asbestvezels in de lucht is aangetoond.

De GGD geeft in het advies ter overweging aan om een eindmeting naar asbestvezels uit te voeren. Het college van burgemeester en wethouders zal uitvoering van deze eindmeting actief bevorderen. Dit in overleg met de betrokken partijen.

Afbouw stortplaats
In lijn met de gemaakte afspraken over vervroegde sluiting van de stortplaats is de stort van onverpakt asbesthoudend afval sinds 1 januari 2011 stopgezet, zoals ook in de revisievergunning van de stortplaats is vastgelegd. Dit houdt in dat de stort van asbesthoudend afval in de vergunning is uitgesloten. In de gemaakte afspraken over de vervroegde sluiting staat dat de stortplaats per 31 december 2012 dicht gaat.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.