DiEP draait 3D in Statenzaal Dordreht over 19 juli

18 juli 2011

DORDRECHT -Erfgoedcentrum DiEP draait een 3D film over de betekenis van 19 juli.

 

Erfgoedcentrum DiEP keert deze zomer terug naar het ontstaan van de Staat der Nederlanden. Via een eigentijdse 3D film, die  tot en met 25 augustus gratis in de Statenzaal wordt vertoond, neemt het bezoekers van Het Hof mee naar de begintijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen in het toenmalige Augustijnenklooster de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond.

Op die 19e juli van het jaar 1572 kwamen in het diepste geheim afgevaardigden van Prins Willem van Oranje, twaalf steden waaronder Dordrecht, vertegenwoordigers van de adel en de beruchte geuzen bijeen in de eetzaal. Afgesproken werd om 650.000 gulden uit te trekken voor de opstand tegen de Spanjaarden en Willem van Oranje uit te roepen tot stadhouder en bevelhebber van leger en vloot. Lumey, aanvoerder van de watergeuzen werd benoemd tot admiraal.

Het is maar de vraag hoe Nederland eruit had gezien als dit niet was gebeurd. Dan hadden we in ieder geval geen Oranje op de troon en geen Wilhelmus als volkslied. Waren we dan vrij en onafhankelijk? Waren we dan allemaal katholiek? Waren we dan überhaupt Nederlanders?

Tijdens de zomermaanden is er in het Hof ook een presentatie over de tijd voor 1572. Het huidige Hof was vanaf het einde van de dertiende eeuw tot aan 1572 namelijk het belangrijkste Augustijnenklooster van de Noordelijke Nederlanden.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.