Bon Bini Bonaire

27 juli 2011
Bon Bini Bonaire

DORDRECHT - Stadsarchivaris Teun de Bruijn van Erfgoedcentrum DiEP heeft begin deze maand samen met Marieke Knol en Mimoun Hammit van het Dordtse Bureau Mobiliteit in Muziek een bezoek gebracht aan Bonaire. Hiermee is het project Bon Bini (Welkom) Bonaire na een voorbereiding van ruim een jaar daadwerkelijk van start gegaan. DiEP gaat meewerken aan het digitaliseren en ontsluiten van het archief op het eiland.

Het initiatief voor het bezoek is door Marieke Knol en Mimoun Hammit genomen. Tijdens een van hun bezoeken aan het eiland kwam het duo in contact met journalist Boi Antoin. Antoin is werkzaam bij de krant Extra Bonaire en heeft de laatste decennia een unieke collectie over de geschiedenis en bewoners van Bonaire bijeengebracht. Plataforma Kultural en Fundashon Historiko Kultural Boneriano besloten hierop het aanwezige materiaal te laten digitaliseren en ontsluiten. Zij werken hierbij samen met Erfgoedcentrum DIEP, het Nationaal Archief in Den Haag en het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Tijdens het weekbezoek deze maand aan Bonaire, dat grote media-aandacht kreeg op het eiland, hebben De Bruijn, Knol en Hammit gesproken met verschillende partijen. Zo hebben zij met de gedeputeerde (wethouder) van onderwijs en cultuur van gedachten gewisseld over het inrichten van een historisch informatiepunt in de bibliotheek. Met de plaatselijke notaris is gesproken over het restaureren en digitaliseren van het notarieel archief dat begint in 1852 en waarin onder andere informatie is te vinden over het verkopen van slaven en schipbreuken voor de kust van Bonaire.

Een groot deel van de tijd is besteed aan een eerste selectie uit de collectie van Antoin. Deze bestaat uit archieven, kranten, boeken, tijdschriften, foto's, negatieven, geluids- en videobanden. Kenmerkend voor Bonaire is dat veel historische informatie mondeling is overgeleverd. Al vele jaren interviewt Antoin Bonairianen en laat dit op videobanden vastleggen, zodat er ruim 500 uur aan beeldmateriaal beschikbaar is.

De Bruijn: ,,Ook is aan vrijwilligers uitgelegd hoe zij verder kunnen selecteren, aangezien er onvoldoende geld is om alles te bewerken. Het geselecteerde deel zal aan het eind van het jaar naar Dordrecht worden verscheept. Daarna zal met ondersteuning van medewerkers van Erfgoedcentrum DiEP het materiaal worden geconserveerd en gedigitaliseerd.’’

Volgens De Bruijn wordt de collectie hiermee niet alleen beschermd tegen een verder materieel verval. ,,De klimatologische omstandigheden op Bonaire zijn natuurlijk verre van ideaal,’’ legt hij uit. ,,Maar deze wordt ook voor een groot publiek beschikbaar gemaakt. De gedigitaliseerde collectie, inclusief het geluids- en bewegend beeldmateriaal wordt gefaseerd via een website beschikbaar gesteld. Het beschrijven van de foto’s wordt via internet door vrijwilligers op Bonaire gedaan. Daarnaast worden een aantal lespakketten voor het basis en voortgezet onderwijs geschreven,’’ aldus de stadarchivaris van Dordrecht. Het project wordt bijna volledig gefinancierd uit subsidies en zal zeker twee jaar duren.

De Bruijn: ,,Het is met recht een uniek, gezamenlijk project dat tot meer kennis over en begrip van de geschiedenis en bewoners van Bonaire zal leiden, zowel in de West als in Nederland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.