Dordrecht 12 dagen ‘Indo-stad’

19 augustus 2011
Dordrecht 12 dagen ‘Indo-stad’

DORDRECHT - De stad Dordrecht staat van 30 augustus tot en met 11 september geheel in het teken van het Indische evenement INDOrdt Fair. Met onder meer een herdenkingsdienst in de Grote Kerk, een Pasar op het Statenplein, een Indopopavond op de Sportboulevard en tentoonstellingen, lezingen, films, sportactiviteiten en de presentatie van het boek ‘Soedah, laat maar…’. Hiermee gedenkt de Stichting Indisch Dordrecht dat 65 jaar geleden de eerste Indische Nederlanders werden gerepatrieerd en naar Dordrecht kwamen.

Niet alleen wil de stichting alle facetten van de Indische cultuur, identiteit en tradities belichten, ze vraagt ook aandacht voor een vergeten hoofdstuk in de Nederlandse en Dordtse geschiedenis. Tot nu toe bestond de groep Indische Dordtenaren niet in de plaatselijke geschiedschrijving en was er in Erfgoedcentrum DiEP nauwelijks iets over hen te vinden.

Dat verhaal wil de stichting nu vertellen. De meeste Indische Dordtenaren moesten na de kampen of de onafhankelijkheid van Indonesië berooid en ontheemd noodgedwongen hun moederland verlaten, vaak het vege lijf reddend. Alles werd haastig ingepakt om nog net de boot, de trein of het vliegtuig te kunnen nemen.

,,Met het weggaan uit hun geliefde moederland is ook het Indische met hen meegegaan. Het Indische zit in ons. Hoe het ons verging in Dordrecht en omstreken komt nu voor het eerst naar buiten. Het merendeel is nooit verteld. Ooit werden we niet gezien, niet gehoord, niet gevoeld. Het werd tijd dat wij er iets aan doen. Nu vertellen we ons verhaal,” zegt bestuurslid Armand Mensingh van de stichting.

 


Bovenste 3 fotos zijn foto's die Indische Dordtenaren hebben afgestaan voor het boek ‘Soedah, laat maar…’

De namenlijsten van de eerste gerepatrieerde Indische Nederlanders in Dordrecht uit de periode 1945-1946 zijn een van de weinige historische documenten die bij Erfgoedcentrum DiEP te vinden zijn.

 

Wortels
Het was initiatiefneemster en voorzitter van de stichting Vera Andreas die er enkele jaren geleden achterkwam dat er nooit iets is vastgelegd over de historie van de Indische Dordtenaren. ,,Ik heb zoveel gehoord en dacht altijd: niet iedereen kent de achtergrond van de Indische Nederlanders. Er is meer dan alleen lekker eten en gastvrijheid. Achter elk gezin zit een persoonlijk verhaal. Daarom moeten deze verhalen nu verteld worden en foto’s vastgelegd worden, want straks zijn die mensen er niet meer,” vertelt ze. Dat is nu gebeurd in het boek ‘Soedah, laat maar…’. Vera Andreas: ,,Daarin kan een volgende generatie iets terugvinden van haar wortels.”

De Indische gemeenschap uit Dordrecht vindt dat het nu tijd is om te laten zien wat het Indisch-zijn inhoudt. Niet alleen aan Nederlanders en andere nationaliteiten in Dordrecht, maar ook aan de vierde en vijfde generatie. Daarom is een omvangrijk activiteitenprogramma georganiseerd. ,,We hebben wat losgemaakt. We krijgen spontane reacties uit het hele land. Dit is echt uniek,” aldus Vera Andreas.

INDOrdt Fair
Het afgelopen jaar heeft de stichting met vele vrijwilligers een gevarieerd cultureel programma in elkaar gedraaid en is een boek over de geschiedenis van vier generaties Indische Dordtenaren tot stand gekomen. Dat boek ‘Soedah, laat maar…’ wordt donderdag 1 september gepresenteerd in galerie De Compagnie, waar burgemeester Arno Brok de tentoonstelling ‘Soedah, kijk maar…’ opent over 65 jaar Indisch Dordrecht. Die is tot 11 september te bezichtigen.

Programma
De INDOrdt Fair start officieel dinsdag 30 augustus om 20.00 uur met een herdenkingsdienst in de Grote kerk. Sprekers gaan daar in op het thema ‘Verbonden voor altijd’ en de muziek wordt onder anderen verzorgd door GOLD en Wieteke van Dort.

Vrijdag 2 september treden drie generaties Indische muzikanten op tijdens het INDOrdt Pop op de Sportboulevard. Vanaf 20.00 uur treden bands en artiesten op als The Desperates & Cherie Loos, Kambing Kings, Seaside, Rocking Teens, Cees Tan en Yasmin Kalff.

Zondag 4 september staat de hele historische binnenstad van Dordrecht in het teken van de INDOrdt Fair met een Indische Pasar (markt). In het centrum staan vele kraampjes met Indisch eten en hapjes, producten, orchideeën, boeken, CD’s, muziek enzovoorts. Op drie podia, waaronder op het Statenplein, treden diverse artiesten op zoals de Molukse band Massada, tante Lien met Aïs Lawalata, Justine Pelmelay, Colibri, Snowflake, Challenge en nog vele andere muzikanten uit de regio. Daarnaast vinden er in Het Hof verschillende activiteiten plaats zoals pencak silat, een modeshow en muziek.

Sportactiviteiten zijn er op zaterdag 10 september als de enige Indische sportvereniging NOSVRI (Naar Ontspanning Strevende Vrienden, 1967-1995) een zaalvoetbaltoernooi en een reünie houdt in de Reelandhal.

Verder telt het programma doorlopende tentoonstellingen van Indische kunstenaars in verschillende galerieën in de binnenstad, houdt het Dordrechts Museum een tentoonstelling over de Java-reis van schilder Frans Lebret en zijn er exposities in Intree/VVV en de Berckepoort.

Films worden vertoond in Cinode, de bibliotheek en de Berckepoort, lezingen en debatavonden zijn er in de bieb, de Berckepoort, De Compagnie en het Dordrechts Museum. Op donderdag 8 september is er in De Compagnie een gespreksavond over het verborgen leed bij de tweede en derde generatie Indische Nederlanders. Dat is onder meer veroorzaakt door ervaringen in Jappenkampen, tijdens politionele acties, maar ook door onverwerkte trauma’s die ouders afreageerden op hun kinderen.

Verder worden politici uitgenodigd om voor de bewoners van het Leger des Heils een rijsttafel te koken en is er een culinaire middag voor de senioren.

De INDOrdt Fair wordt zondag 11 september afgesloten met een INDOrdt Party in schouwburg Kunstmin. Daar treden onder meer artiesten als Justine Pelmelay, Brown Selection, The Harvest Soul-project, Giant Step, All Starband en verschillende dj’s op.

Boek
Het boek ‘Soedah, laat maar…’ beschrijft de geschiedenis van vier generaties Indische Dordtenaren. Het vertelt de verhalen over hun tijd in Nederlands-Indië, soms een mooie tijd, soms een verschrikkelijke tijd. Over de reis hierheen. Over hun gezinsleven, hun carrière, hun cultuur en hun muziek: de wereldberoemde Indorock. In welke wijken ze kwamen te wonen, in welke sport ze zich manifesteerden, bij welke kerk ze zich aansloten. Maar vooral ook wat het betekent om Indo te zijn. De titel van het boek verwijst naar een klassieke Indische houding om trauma’s, problemen of discriminatie af te doen met een gebaar van: laat maar zitten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.