Chemie-pack failliet

23 augustus 2011

DORDRECHT - Het chemische bedrijf Chemie-Pack, dat voor grote opschudding zorgde doordat er op 5 januari 2011 een grote brand woedde, is op 23 augustus 2011 door de rechtbank in Breda failliet verklaard. Alle medewerkers van het bedrijf, in totaal 42, zijn ontslagen.

Reeds in april had het bedrijf financiële problemen. Hoewel het bedrijf in Oud-Gastel wel in zeer afgeslankte vorm werd voortgezet met ongeveer de helft van het aantal medewerkers, was Chemie-Pack afhankelijk van verzekeringsgeld, maar hier was beslag op gelegd door het waterschap Brabantse Delta. Dit eiste 13 miljoen euro aan schoonmaakkosten. Iets meer dan een maand geleden werd een deel hiervan dan wel opgeheven, maar de financiële injectie die het door dit vrijgekomen verzekeringsgeld kreeg, mocht dus uiteindelijk toch niet baten. Het vrijmaken van het verzekeringsgeld, dat bestemd was voor het voortbestaan van het bedrijf, heeft hiermee dus helaas zijn doel gemist.
 
De brand heeft destijds voor veel opschudding onder de bevolking gezocht, ministers spraken van een ramp, er kwam veel tegenstrijdige informatie over het al dan niet giftig zijn van de wolk en neerslag van deeltjes en de Chemie-Pack top werd opgepakt op verdenking van roekeloos handelen.
 
Uiteindelijk bleek naar hoge waarschijnlijkheid een eenvoudige gasbrander de oorzaak van de brand. Deze was gebruikt om een pomp, waarmee chemische vloeistoffen werden overgepompt, te ontdooien.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.