IOOV-rapport over brand Moerdijk geeft juist beeld optreden veiligheidsregio ZHZ

24 augustus 2011

DRECHTSTEDEN - De veiligheidsregio ZHZ heeft kennis genomen van het vandaag verschenen rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) over het optreden van ZHZ naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. De veiligheidsregio ZHZ is van mening dat het rapport aansluit bij haar eigen feitenoverzichten en een juist beeld geeft van het optreden van de veiligheidsregio ZHZ.

De heer Brok, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: “Het IOOVrapport maakt duidelijk dat de veiligheidsregio ZHZ, als één van de effectregio’s, tijdens en direct na de brand, pro-actief en alert heeft gereageerd en de juiste prioriteiten heeft gesteld.” De IOOV geeft aan: “Binnen de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is de operationele en de bestuurlijke opschaling volgens de eigen procedures en de verplichtingen in het Besluit veiligheidsregio’s verlopen.”

Met betrekking tot de samenwerking constateert de IOOV: “De veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid hebben veelvuldig en naar tevredenheid onderling contact gehad.” Dit wordt door ZHZ ten volle onderschreven. De heer Brok: “De samenwerking met Midden- en West-Brabant is, evenals die met andere regio’s en overheden, als zeer constructief en collegiaal ervaren.”

ZHZ vindt het belangrijk om van haar optreden te leren, om daarmee de risicoen crisisbeheersing in de regio verder te kunnen versterken. Het IOOV-rapport is daarbij een goede steun. In dat verband wacht ZHZ ook het oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af, die in haar onderzoek zal ingaan op de inhoudelijke aspecten van het verkennen van gevaarlijke stoffen en de crisiscommunicatie.

Gelijktijdig met het IOOV-rapport zijn ook de resultaten van het onderzoek van de Arbeidsinspectie verschenen. Daaruit blijkt dat de medewerkers van de veiligheidsregio nog veiliger en hygiënischer moeten werken bij incidenten. De arbeidsinspectie constateert dat de gegeven instructie onvoldoende effectief blijkt te zijn. ZHZ onderschrijft dit en zal daar in oefeningen en leiderschapstrainingen nog nadrukkelijker aandacht aan gaan besteden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.