Pleidooi voor herontdekking Vereniging voor Vreemdelingenverkeer in Dordrecht

03 september 2011

DORDRECHT -Het Grote Stadsdebat beleeft op woensdag 7 september vanaf 19 uur een tweede editie in het Dordrechts Museum. Thijs Blom en Kees Thies presenteren het.

Inmiddels wordt op allerlei manieren inhoudelijk gereageerd. Een voorbeeld

door Hans Berrevoets

DORDRECHT – De vereniging voor vreemdelingenverkeer – kortweg VVV – verdient anno 2011 een herontdekking. Trotse Dordtenaren hebben immers een voertuig nodig om gastheer of gastvrouw namens de stad Dordrecht te kunnen zijn.

De VVV is actueel in deze rol.  We kunnen op woensdag 7 september immers vanaf zeven uur in het Dordrechts Museum praten over het Geheim van Dordrecht.

Toeristen, dagjesmensen en misschien ook wel de Dordtenaren zelf schatten onze stad niet op juiste (historische) waarde in.

We  hebben dus genoeg kandidaat-vreemdelingen voor een herontdekking van de vereniging voor vreemdelingenverkeer. Dat dient ook het algemeen belang en is in ieders persoonlijk belang. Als mensen zich thuis voelen in Dordrecht, is dat voor iedereen positief en gelijk goed voor de stad.

De vereniging VVV anno 1896 is vanaf 1983 een stichting en had even een adviesraad. Het is de hoogste tijd om die club te laten herleven.

Misschien wil de VVV op 7 september mensen in het Dordrechts Museum uitnodigen om daaraan te gaan werken  aan de Spuiboulevard. De stichting Dordrecht-marketing is daar ook al te vinden.

Enkele waarnemingen op voorhand:
Meer Dordtenaren zijn nog nooit in de Grote kerk, het Dordrechts Museum of het Hof geweest, dan wel!

Buitenstaanders denken dat Dordrecht een slapende provinciestad is met 60.000 – 70.000 inwoners in plaats van het bruisende hart van een regio meer dan meer dan een kwart miljoen inwoners. Dordrecht levert 118.000 Drechtstad-bewoners.

Rotterdammers zien Dordrecht soms als de mooiste buitenwijk van de havenstad.  Rotterdamse schilderijen hangen ook niet in het belangrijkste museum ter wereld: het Louvre in Parijs.

Leiden en Den Haag werken meer samen met respect voor ieders eigen identiteit, dan zo lijkt het Rotterdam en Dordrecht. Het lijkt er soms op dat Rotterdam telkens weer Dordrecht leeg plukt. Een adviseur van een minister noemde dat in 2010, toen burgemeester Arno Brok kwam kennismaken met het regionaal overleg: een vorm van kannibalisme.

Kortom: De Dordtse gemeenschap heeft veel werk te doen. Een mogelijk die in het verleden werd aanbevolen: Burgemeester Jan Noorland zei in 1985 bij zijn aantreden, dat  stad en de inwoners meer kapsones moesten tonen. Ik vertaal dat in een groeiend zelfvertrouwen, stadsbewustzijn, dat wordt gevoed door trots.

De oproep van toen verdient op woensdag 7 september een vervolg met de VVV als voertuig om van vreemdelingen in een wereldstad betrokken medeburgers te maken. Die kunnen dan  voor de echte vreemdelingen van buiten goede gastheren en goede gastvrouwen zijn.

(Journalist Hans Berrevoets is voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.