Burgemeester van Dordrecht leest Pieter Bas van Godfried Bomans

11 september 2011

DORDRECHT - In december 2011 is het 75 jaar geleden dat schrijver Godfried Bomans debuteerde met zijn boek Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas. In de eerste honderd pagina’s van dit boek beschreef Bomans het leven van de jonge Pieter Bas en zijn familie tegen het decor van de stad Dordrecht van de vorige eeuw.

Verder is op 22 december, de  40e sterfdag van Bomans. Deze markante gegevens bieden genoeg aanleiding om een Pieter Bas en Bomans jubileumweekend te houden op 9, 10, 11 december. In samenwerking met het Bomans-genootschap, de biograaf  van de schrijver Gé Vaartjes, Titus Brandsma Kapel, Erfgoedcentrum DiEP, Weizigt Natuur- & milieucentrum en Dordrechts Museum organiseert de Bibliotheek A tot Z een tal van activiteiten.

De bibliotheek draagt de coördinatie en stimuleert de samenwerking in deze. De aftrap van de Bomans activiteiten vindt plaats op maandag 26 september om 11.15 uur. Dan neemt burgemeester A.A.M. Brok in de Centrale Bibliotheek een exemplaar van Pieter Bas in ontvangst. Hij zal het boek gaan lezen en aan een volgende lezer doorgeven. Reacties op Pieter Bas worden verzameld en publicitair onder de aandacht gebracht.

Aanjager Bomansweekend
“Pieter Bas/Godfried Bomans - 1 december 2011 – Dordrecht
Godfried Bomans schreef in 1936 zijn bestseller Pieter Bas. Het gefingeerde verhaal begon in Dordrecht, waar de vader van de verteller wethouder was. De hoofdpersoon zelf oefende later het ministerschap uit. Op een beeldende wijze geeft Bomans, Dordrecht een plek in het boek Pieter Bas.”

Schrijver van dit stukje uit Dordtse Historische Kalender is Hans Berrevoets, aanjager van het Bomans weekend, denktank, ideeënleverancier en  matchmaker in één. Hij heeft de bibliotheek enthousiast gekregen voor zijn idee om iets met deze bijna vergeten schrijver te gaan doen.  Inmiddels is er een clubje enthousiastelingen ontstaan dat zich inzet om op 9, 10 en 11 december een onvergetelijk Godfried Bomans weekend neer te zetten.

Selectie programma  Bomansweekend
Het Bomans Genootschap bestaat in 2012 veertig jaar en heeft ongeveer 200 leden. Twee keer per jaar geven zij Godfried  uit -  een fascinerend blad waarin je kunt lezen over alles wat ook maar in de verste verte met Bomans te maken heeft. In de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt komt een tentoonstelling van zeldzame en bijzondere Bomans uitgaven, verzameld door een lid van het Bomans Genootschap. Iedereen die Pieter Bas wil lezen kan het boek in de bibliotheek lenen – gezorgd wordt voor een extra grote voorraad.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.