Biblioheek Dordrecht trots op expositie Jan Hensema vanaf 5 oktober

19 september 2011

DORDRECHT -Tekenaar Jan Hensema is een bekende Dordtenaar. Kees Thies tekende hem in een mooi verhaal zaterdag in AD/DD en op de website van de bibliotheek staat Jan Hensema ook.

De bibliotheek (of debibliotheekatotz) laat weten met geoaste trots Jan Hensema te laten zien vanaf 5 oktober. Dan opent de burgemeester van Dordrecht, Arno Brok, om 15uur zijn tentoonstelling.

Er staat veel info op de website. Een voorproefje is Jan Hensema (67).

 

 

website:

www.debibliotheekatotz.nl/

Twitter:

@dBAtotZ

Bericht over Jan Hensema:

Met gepaste trots presenteren wij de laatste oeuvre expositie van Dordtse pentekenaar Jan Hensema. Na maar liefst 40 jaar als illustrator te hebben gewerkt toont de virtuoos van 4 oktober t/m 26 november een overzicht van zijn werk in de Centrale Bibliotheek Dordrecht. Op woensdag 5 oktober om 15.00 uur verricht burgemeester drs. A.A.M. Brok de officiële opening. U bent van harte welkom!

Jan Hensema is geboren op 30 juni 1944 te Dordrecht. Al van jongs af aan is hij bezig met tekenen, en volgde dan ook de L.O. opleiding hiervoor. Toch ging hij voor een heel ander vak, dat van glazenier. In zijn vrije tijd studeerde hij aan de Rotterdamse Akademie voor Beeldende Kunst, onder andere bij de in 1984 overleden mede-Dordtenaar Otto Dicke. Nog steeds spreekt Hensema over Dicke als zijn grote leermeester, die hem motiveerde om van tekenen zijn beroep te maken.

Hensema tekent Dordrecht
Dordrecht leerde Hensema kennen in 1971. Toen startte dagblad de Dordtenaar met de publicatie van zijn tekeningen en maakte hij furore met zijn ansichtkaarten van de stad. Vooral zijn sneeuwkaarten kregen een grote bekendheid. Ook voor het Dordrechts Archief heeft Hensema veel vastgelegd. Hierdoor zal hij nog tot ver in de toekomst bekend staan als ze man die Dordrecht veertig jaar tekende. ‘De oude gevels moet je niet met harde lijnen neerzetten. Met de punttechniek kan ik juist de broosheid weergeven’. Jan Hensema heeft een opmerkelijk oog voor detail. In zijn tekeningen van het centrum van Dordrecht toont hij de stad op haar mooist.

Rechtbanktekenaar
Naast zijn prachtige tekeningen van stad en streek maakt Hensema ook rechtbanktekeningen van spraakmakende zaken. Dit doet hij voor het A.N.P., SBS6, vakblad Handhaving en dagbladen de Dordtenaar en de Haagsche Courant. ‘Ik reis
daarvoor het hele land door. Dat is het mooie van mijn vak: ’s morgens maak ik een sfeertekening van Dordrecht, vervolgens schets ik ’s middags op een rechtbank een hoofdverdachte en ’s avonds ontvang ik een opdracht voor het illustreren van een kinderboek. Dat vind ik leuk, ik vind het prettig om diverse technieken te gebruiken voor verschillende opdrachten’.

Van een pentekening van de Voorstraathaven tot een rechtbanktekening van Willem Holleeder, in de expositieruimte van de Centrale Bibliotheek Dordrecht toont Hensema een overzicht van zijn werk door de jaren heen. De expositie is van 4 oktober t/m 26 november te zien.

Op woensdag 5 oktober om 15.00 uur verricht burgemeester drs. A.A.M. Brok de officiële opening. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en onder het genot van een hapje en drankje het oeuvre van Jan Hensema te bewonderen. Graag tot dan!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.