Nieuwbouwwoning Drechtsteden moet aan hoge kwaliteit voldoen

30 september 2011
Nieuwbouwwoning Drechtsteden moet aan hoge kwaliteit voldoen

DRECHTSTEDEN - Op donderdag 29 september 2011 hebben ontwikkelaars, woningbouwcorporaties, belangenorganisaties en gemeenten in de Kunstkerk van Dordrecht het ‘Convenant Kwaliteit Nieuwbouw Drechtsteden’ ondertekend. Daarmee onderschrijven de Drechtsteden hogere ambities voor de kwaliteit van nieuwbouw, dan landelijk het geval is.

Energie en gebruikskwaliteit
Nieuwbouw in Nederland moet voldoen aan bepaalde eisen. Dat staat in het landelijk Bouwbesluit. De aan het nieuwe convenant deelnemende partijen hebben met de ondertekening gekozen voor nóg meer kwaliteit op een aantal thema’s. Dat geldt voor de thema’s milieu, gezondheid en toekomstwaarde, maar vooral voor energie en gebruikskwaliteit.

Voordeel voor kopers en huurders
De keuze voor het convenant in de Drechtsteden betekent dat nieuwbouwwoningen in de toekomst meer duurzaam materiaal bevatten, maar ook dat de bewoners aansluitmogelijkheden voor energiebesparende apparatuur, zonnepanelen en lage energierekeningen kunnen verwachten.
Dankzij ‘levensloopbestendig bouwen’ kunnen bewoners bovendien langer in hun woning blijven. Alle verbeteringen samen zorgen ervoor dat de woning haar waarde behoudt, ook in de toekomst.

Hoe werkt het?
Met het convenant hebben gemeenten en marktpartijen getekend voor de toepassing van het landelijk bekende systeem ‘Gemeentelijke Praktijk Richtlijn Gebouw’ (kortweg ‘GPR-Gebouw’). Dat is een systeem dat de kwaliteit van nieuwbouw in kaart brengt aan de hand van scores per thema.
Belangrijker is echter dat in het convenant ambities voor een totaalscore en scores per thema zijn afgesproken. De nadruk ligt daarbij op de scores voor energie en gebruikskwaliteit.

De deelnemende partijen blijven in het vervolg wettelijk verplicht om zich aan het landelijk Bouwbesluit te houden. Daar bovenop streven zij er op eigen initiatief naar zich aan de nieuwe, regionaal vastgelegde, ambities te houden. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid.
De heer Stoop, regionaal portefeuillehouder wonen & stedelijke vernieuwing in de Drechtsteden, is blij met deze stap: “Het is klasse dat gemeenten en marktpartijen in de Drechtsteden, juist in deze tijd, gaan voor nieuwbouwwoningen met een hoge kwaliteit.”

Informatie op de Woondag
Tijdens de Woondag op 8 oktober 2010 is een folder met informatie beschikbaar. Ook is er vertegenwoordigers van belangenorganisaties aanwezig, zoals de VAC, die tekst en uitleg geven over hun werk en hoe zij bijdragen aan een betere kwaliteit van nieuwbouw. De woondag wordt deze keer gehouden op 8 oktober in de Biesboschhal, Stadswerven in Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.