Tekenaar Jan Hensema exposeert in centrale bibliotheek zijn Dordrecht- gevoel

05 oktober 2011

DORDRECHT -Jan Hensema exposeert voor de laatste keer in Dordrecht en de Centrale Bibliotheek biedt de Dordrecht-tekenaar alle ruimte voor dit Dordrecht-gevoel. Dagblad De Dordtenaar en Dordt Centraal hebben hem een podium gegeven.

Jan hoort bij Dordrecht. Dat bleek vanmiddag, toen burgemeester Arno Brok zijn expositie opende. Brok is onder de indruk van het Dordrecht-gevoel van Jan Hensema. Toen hij in Dordrecht als burgemeester begon, kreeg hij van zijn moeder als geschenk een tekening van het Stadhuis van Dordrecht.

Hensema gaf burgemeester Brok een tekening mee van zijn geboortestad Leerdam. Daarmee trof hij een gevoelige snaar.

Voordat de burgemeester zijn waardering uitsprak voor Jan Hensema had de tekenaar  in een tweegesprek met ceremoniemeester Hans Berrevoets meer vertelt over zijn verschillende stijlen en onderwerpen. Aangezien Hensema stopt met exposeren, vertelde Hans Berrevoets hem te hebben genomineerd voor de Dordtse historische kalender. ,,Juni 2044 is de maand van de honderdste geboortedag van Jan Hensema. Johannes Rutten gaf met zijn tekeningen Dordrecht in de negentiende eeuw gezicht. Jan heeft de tweede helft van de twintigste eeuw vastgelegd.

Meer nieuws op de site van RTV Rijnmond in de vorm van een reportage van Thijs Blom.

Deze tekst nemen we met toestemming over:

 

In de Dordtse centrale bibliotheek, aan de Groenmarkt, is een expositie te zien van Jan Hensema. Het gaat om tekeningen uit zijn totale oeuvre, dat in ruim 40 jaar is opgebouwd. Burgemeester Brok opende de tentoonstelling woensdagmiddag.

In zijn woonplaats Dordrecht werd hij bekend door zijn tekeningen van monumentale panden en geveltjes en wintertafereeltjes. Menig ansichtkaart en kalender werd door hem getekend.

Rechtbanktekeningen
Landelijk verwierf Hensema faam als rechtbanktekenaar. Geruchtmakende verdachten als Willem H., Lucia de B. en Sander V. werden door hem geportretteerd voor kranten en het ANP. Naast dat van hem bekende werk hangen er ook onbekende tekeningen, bijvoorbeeld van insecten.

"Tsja, het is een oeuvre-tentoonstelling, dus dan laat je alles zien. Van begin tot eind. Er waren immers, zeker in het begin van mij carrière, ook heel andere opdrachtgevers", zo licht de 68-jarige tekenaar toe.

Leermeester
Zijn opleiding genoot hij op de Rotterdamse Akademie voor Beeldende Kunst, waar hij onder meer les kreeg van Otto Dicke. Zijn in 1984 overleden stadgenoot beschouwt Hensema nog altijd als zijn grootste leermeester.

Eigen stijl
In de loop der jaren verwierf Hensema een eigen stijl: "ja, dat duurt een paar jaar. In het begin ben je onzeker, maar op een gegeven moment weet je, zó wil ik het hebben".

In maart van dit jaar kondigde hij in Breda al aan, dat daar z'n laatste expositie hing: "Ik vond het welletjes. Maar toen kreeg ik een uitnodiging om met negen andere rechtbanktekenaar mee te doen aan de reizende expositie "200 jaar rechtspraak". Dat is zo leuk en eervol, dat kon ik niet weigeren. En daarna kwam journalist en oud-collega Hans Berrevoets. Die zei dat mijn laatste expositie in mijn eigen stad hoort te hangen".

Geen Heintje Davids
De tekeningen, sommige in kleur, maar de meeste zwart-wit, zijn nog tot 26 november te zien in de voorzaal van de Dordtse bieb. "Daarna gaan mijn tekeningen naar het Parkhuis. En soms zal ik er wel eens een paar vervangen door andere, maar daar geef ik geen ruchtbaarheid aan, hoor. Hier in de bieb is nu echt mijn laatste expositie. Ik ben geen Heintje Davids".

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.