College breidt fietsparkeerverbodzone uit

26 oktober 2011
College breidt fietsparkeerverbodzone uit

DORDRECHT - Een groter gebied rondom het stationsgebied is door het college van burgemeester en wethouders aangewezen als fietsparkeerverbodzone. Om overlast van weesfietsen te beperken heeft het college ook besloten de openbare ruimte in de gehele stad aan te wijzen als locatie waar weesfietsen op verzoek verwijderd kunnen worden. Het college wil hiermee de overlast van fietsen in de openbare ruimte tegengaan.

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is sinds de herinrichting een fietsparkeerverbodzone in het stationsgebied aangewezen. Het college wil voorkomen dat het probleem van de gestalde fietsen verschuift naar het gebied net buiten de verbodzone op het stationsplein. Het college heeft daarom de fietsparkeerverbodzone uitgebreid tot de Burgemeester de Raadtsingel (tussen huisnummer 93C en de rotonde Toulonselaan) en de gehele Stationsweg. Omwonenden en bedrijven worden hierover via een brief geïnformeerd. Op de plaats van de tijdelijke rekken worden nog dit jaar nieuwe fietsparkeerplekken aangelegd. Vanaf dat moment treedt de uitgebreide fietsparkeerverbodzone in werking. 
 
Weesfietsen 
Op het bovendek van de fietsenstalling bij het centraal station is de bezettingsgraad hoog. Dit wordt mede veroorzaakt door weesfietsen. Dit zijn fietsen die langer dan drie weken zijn gestald en naar verwachting niet meer gebruikt worden. Op grond van de APV is het bovendek als locatie aangewezen waar weesfietsen verwijderd kunnen worden. Uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid heeft het college aanvullend de openbare ruimte in de gehele stad aangewezen als locatie waar weesfietsen in overlastsituaties - op verzoek van bijvoorbeeld omwonenden - verwijderd kunnen worden. Voordat daadwerkelijk tot verwijdering van een weesfiets wordt overgegaan, wordt deze voorzien van een label waardoor zeker gesteld wordt dat sprake is van de vereiste termijnoverschrijding. 
 
Handhavingsacties 
Op maandag 10 oktober is de gemeente gestart met handhaven van foutgeparkeerde fietsen in het stationsgebied. Tijdens handhavingsacties zijn de afgelopen twee weken 192 fietsen verwijderd. 28 fietsen zijn tot nu toe door de eigenaren opgehaald bij de fietsafhandelcentrale in het gebouw van Stadsbeheer, aan de Kerkeplaat. Deze handhavingacties zullen de komende periode blijven plaatsvinden, zodat de openbare ruimte in het stationsgebied vrij van foutgeparkeerde fietsen blijft.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.