Uniek schilderij Frans Lebret ontdekt

28 oktober 2011

DORDRECHT - De Dordtse kunstenaar Frans Lebret (1820-1909) maakte in 1863 een reis naar en over Java. Tijdens een reis door Indië legde hij zijn ervaringen vast in een reisdagboek en tientallen tekeningen en aquarellen. Er werd altijd aangenomen dat Lebret zijn reiservaringen niet had vastgelegd op doek. Tot nu.

Een achterkleinzoon van Frans Lebret vernam onlangs uit de krant dat een selectie tekeningen en aquarellen in de tentoonstelling Expeditie Java in het Dordrechts Museum is te zien. Tot zijn verbazing hingen er in de expositie geen schilderijen. Al jaren heeft hij namelijk het schilderij Landschap met beek op landgoed Kedawong van Lebret in zijn bezit. Het werk is inmiddels in bruikleen gegeven aan het museum en hangt in de tentoonstelling tussen de tekeningen en aquarellen. Het is het enige - tot nu toe bekende - olieverf schilderij van Frans Lebret van de reis naar en over Java en heeft nagenoeg dezelfde compositie als één van de penseeltekeningen in de tentoonstelling. 
 
Het Dordrechts Museum is benieuwd of er meer schilderijen bekend zijn uit de Indische periode van Frans Lebret en roept hierbij dan ook de hulp in van het publiek. Mocht u in het bezit zijn van een schilderij uit de Indische periode van Lebret, dan kunt u contact opnemen met assistent conservator Wyke Sybesma (W.Sybesma@dordrecht.nl). Door deze zoektocht probeert het museum beter inzicht te krijgen in de achterliggende reden waarom Lebret de Indische tekeningen maakte. Waren het alleen maar ‘vakantiekiekjes’ of zijn de tekeningen vervaardigd als opzet voor de schilderijen? En bleven deze schilderijen in de familie of maakte hij deze ook voor de verkoop?
 
De tentoonstelling Expeditie Java is nog t/m 13 november te zien in het Dordrechts Museum. Zondag 30 oktober kunnen kinderen deelnemen aan de kinderworkshop Op reis met Lebret. Een enthousiaste rondleider neemt de kinderen eerst mee op expeditie door het Dordrechts Museum. Vervolgens maken ze tijdens de workshop tekeningen van hun meest favoriete (fantasie)reis. De workshop start om 14:00 uur en de kosten bedragen 1,50 euro. Aanmelden via educatie@dordrechtsmuseum.nl.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.