Sinterklaas krijgt in Dordrecht op 12 november Fairtrade verlanglijstje

30 oktober 2011

DORDRECHT -De stad Dordrecht heeft de erkenning als eerlijke handel gemeente. Deze fair trade status krijgt op zaterdag 12 november ook landelijke aandacht. De enige, echte Sint komt dan in Nederland aan en gaat van boord van de stoomboot in de Dordtse Wolwevershaven.

Een aanleiding tot een actie in het land..

(persbericht)

Op vrijdag 28 oktober gaven Jan Pronk, Liesbeth Gort en de Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk op de Stadhuisbrug in Utrecht de aftrap van de actie ‘Fairtrade Verlanglijstje'. Samen vulden zij hun fairtrade wensen in op een meterslange verlanglijst. Na deze aftrap riepen zij alle Nederlanders op om ook hun wensen in te vullen op www.FairtradeVerlanglijstje.nl. Op zaterdag 12 november krijgt Sinterklaas het Fairtrade Verlanglijstje van Nederland overhandigd in Dordrecht.. Met de actie wil de Fairtrade Gemeente campagne zorgen dat tijdens de feestdagen dit jaar nog meer mensen in Nederland worden verrast met een fairtrade cadeau.

Jan Pronk (oud-minister van ontwikkelingssamenwerking), is juryvoorzitter van de Fairtrade Gemeente campagne. Samen met zijn jurycollega Liesbeth Gort (generaal van Stoere Vrouwen) vulde hij als eerste het Fairtrade Verlanglijstje van Nederland in. Liesbeth vroeg om betere omstandigheden voor producenten in ontwikkelingslanden, terwijl Jan Pronk wenste om onder andere meer eerlijke investeringen. Daarna plaatst wethouder Mirjam de Rijk van de gemeente Utrecht haar wens op de verlanglijst: "Dat de gemeente Utrecht het inkoopbudget van circa €500 miljoen per jaar zo eerlijk en duurzaam mogelijk besteedt." Utrecht is de grootste Fairtrade Gemeente van Nederland en vertegenwoordigt daarmee veel mensen die fairtrade een warm hart toedragen. Na het invullen van de wensen riep Huub Jansen, voorzitter van de stuurgroep Fairtrade Gemeente, alle inwoners, bedrijven, organisaties, winkels en lokale overheden in Nederland op om ook hun fairtrade wensen kenbaar te maken.

Fairtrade krijgt in Nederland steeds meer aandacht. Daarbij gaat het vaak over voedselproducten, zoals fairtrade koffie, chocolade of bananen. Fairtrade Gemeente lanceert het ‘Fairtrade Verlanglijstje' om het grote publiek ook te attenderen op het brede assortiment fairtrade Gifts & Living producten. De actie moet zoveel mogelijk Nederlanders stimuleren om dit jaar met de feestdagen te vragen om fairtrade cadeaus, zoals sjaals, tassen, sieraden of keramiek. Van 28 oktober tot en met 6 november kunnen Nederlanders hun Fairtrade Verlanglijstje invullen op de website www.FairtradeVerlanglijstje.nl. Deelnemers maken daarmee kans om hun favoriete fairtrade producten te winnen. Op 12 november krijgt Sinterklaas een 175 meter lange Fairtrade Verlanglijst overhandigt tijdens zijn officiële intocht in Nederland.

Over Fairtrade Gemeente
De actie ‘Fairtrade Verlanglijstje' is een initiatief van de Fairtrade Gemeente campagne. ‘Fairtrade Gemeente' is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantonen dat zij aan zes campagnecriteria voldoen. Een onafhankelijke jury beoordeelt of gemeenten voldoen aan deze criteria. Deze jury bestaat naast voorzitter en oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Jacobine Geel (theologe en tv-presentatrice), Liesbeth Gort (generaal Stoere Vrouwen), Marga Hoek (directeur De Groene Zaak), Sybren de Hoo (hoogleraar MVO aan de VU en Universiteit van Maastricht) en Agnes Jongerius (voorzitter FNV). De jury kende de titel toe aan negentien gemeenten. Daarvan is Utrecht de grootste Fairtrade Gemeente. Nog eens zestig andere gemeenten proberen deze titel in de wacht te slepen.

Download persfoto (Plaatsing enkel met naamsvermelding van fotograaf Arie Kievit. Fotobijschrift: v.l.n.r. Huub Jansen, Mirjam de Rijk, Liesbeth Gort en Jan Pronk vullen hun Fairtrade Verlanglijstje in)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.