De schatkamer van Sinterklaas komt naar Dordrecht

01 november 2011

DORDRECHT -Op zaterdag 12 november arriveert Sinterklaas weer in Nederland. Dit jaar vaart de stoomboot de haven van Dordrecht binnen. Reden voor het daar gevestigde Huis Van Gijn om een tentoonstelling te organiseren rond het Sinterklaasfeest. Uit de Schatkamer van Sinterklaas laat zien hoe dit feest vroeger en in een recent verleden werd gevierd. Vanaf 6 november kunnen jong en oud ontdekken hoe speculaaspoppen in de 19e eeuw werden gebakken, maar ook hoe bijvoorbeeld het badpak en de werkmijter van de Goedheiligman er nu uit zien.

Huis Van Gijn heeft de unieke kans gekregen om een tentoonstelling te maken met spullen uit de privécollectie van Sinterklaas zelf. Samen met Archiefpiet is een keuze gemaakt uit de mooiste tekeningen en de meest bijzondere bezittingen van Sinterklaas. Denk bijvoorbeeld aan een schaalmodel van Pakjesboot 12, de mijter die Sinterklaas van 1965 tot 1985 op televisie droeg en niet te vergeten de boeken en avonturen van televisie en film. De tentoonstelling biedt een spannend kijkje in de schatkamer van de Goedheiligman. Kinderen kunnen het favoriete Sinterklaasboek van hun (groot)ouders bekijken. De ouders herkennen zelf ongetwijfeld de elpee met Sinterklaasliedjes waarbij ze ooit uit volle borst meezongen.

Op 23 en 30 november kunnen kinderen hun schoen zetten in Huis Van Gijn en deelnemen aan een creatieve Sinterklaas-workshop. Aanmelden hiervoor kan door een mail te sturen naar educatie@dordrechtsmuseum.nl. Vergeet tijdens je bezoek niet om te gaan kijken op de zolder van Huis Van Gijn. Hier vind je een bijzondere verzameling speelgoed uit de 19de eeuw met onder andere poppenhuizen, winkeltjes en tinnen figuren.

De tentoonstelling Uit de schatkamer van Sinterklaas is te bezoeken van 6 november tot en met 5 december 2011. Vanaf 5 december is de tentoonstelling Decemberfeesten te zien in Huis Van Gijn. Naast het Sinterklaasfeest, kom je dan alles te weten over Kerstmis, Oud & Nieuw en zelfs Driekoningen, dat in januari gevierd wordt. Huis van Gijn is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website www.huisvangijn.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.