Drechtsteden gaan voor energiebesparing bij supermarkten

02 november 2011
Drechtsteden gaan voor energiebesparing bij supermarkten

DRECHTSTEDEN -De zes Drechtstedengemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht sluiten zich aan bij het Convenant ‘Energiebesparing bij supermarkten’. De wethouders milieu uit de regio zetten dinsdag 1 november hun handtekening onder het convenant.

Supermarkten zijn volgens de wet Milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen, als die een terugverdientijd van vijf jaar of korter hebben. Vooral het afdekken van koel- en vriesmeubelen bespaart veel energie. Door zich aan te sluiten bij het convenant ‘Energiebesparing bij supermarkten’ bekrachtigen de supermarkten dat zij aan deze verplichting zullen voldoen.

Het convenant biedt als voordeel voor de supermarkten dat zij de energiebesparende maatregelen gefaseerd mogen realiseren, op het voor hen best passende moment in hun bedrijfsvoering.

De gemeenten scharen zich met de ondertekening achter de intenties van het convenant. De gemeenten benaderen de nog niet aangesloten supermarkten actief om ze te stimuleren het voorbeeld van hun collega’s te volgen. Een supermarkt kan door koel- en vriesmeubelen af te dekken gemiddeld zo’n 127.000 kW besparen. Dit komt overeen met het jaarlijks energieverbruik van circa 36 huishoudens. Als alle supermarkten in de Drechtsteden deze maatregelen uitvoeren, besparen ze gezamenlijk evenveel energie als zo’n 2600 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Het initiatief voor het convenant is begin 2010 genomen door vier partijen, waaronder de gemeente Amsterdam en Albert Heijn. Sindsdien worden supermarkten en gemeenten uitgenodigd zich aan te sluiten. Op dit moment hebben ruim 125 gemeenten en negen concerns zich aangesloten. Naast Albert Heijn zijn dat: Plus Retail, Jumbo Supermarkten, C1000, Coop Supermarkten, Vomar Voordeelmarkten, Boni Supermarkt, Boon Sliedrecht b.v. en Nettorama.

Het convenant past prima bij de ambities van de gemeenten op het gebied van energiebesparing, die regionaal zijn vastgelegd in het Energieprogramma Drechtsteden 2010-2013. In deze ambities heeft samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven namelijk een belangrijke plek.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.