Duurzaamheidscentrum Weizigt al 150.000 bezoekers dit jaar

02 november 2011
Duurzaamheidscentrum Weizigt al 150.000 bezoekers dit jaar

DORDRECHT -Een vrolijke bos bloemen, samen op de foto en een zaklamp op zonne-energie. Op maandag 31 oktober stapte de Russische Ilona Savinova met haar tweejarig dochtertje Eva niets vermoedend de poort van Duurzaamheidscentrum Weizigt binnen. Ze werd daarmee de 150.000ste bezoeker van Weizigt sinds de opening van de nieuwe Stadsboerderij, reden om hen in de bloemetjes te zetten.

Geen doorsnee Dordtenaar, maar een twee jaar in Nederland wonend gezin passeerde die dag de elektronische tellers. Net als vele inwoners uit Dordrecht en de regio brengen zij regelmatig een bezoek aan Weizigt. Directeur van Duurzaamheidscentrum Weizigt Louise Bergenhenegouwen vertelt trots dat de bezoekersaantallen verdriedubbeld zijn. Dordrecht heeft er sinds 3 januari 2011 een topattractie bij. Zowel de nieuwe Stadsboerderij als de rondleidingen en ontdektochten trekken veel nieuwe bezoekers. Daarnaast organiseert Weizigt veel nieuwe activiteiten met betrekking tot natuur, milieu en duurzaamheid en sluit ze waar mogelijk aan bij acties van grote landelijke en plaatselijke partners in de Drechtsteden.

Meest duurzame Stadsboerderij van Nederland
De grote aanloop is enerzijds een gevolg van de nieuwe Stadsboerderij Weizigt. Die zit boordevol duurzame installaties en toepassingen. Hierdoor mag het zich de meest duurzame stadsboerderij van Nederland noemen. Maar ook de dieren zijn er niet alledaags. Zo is er een Dahomey minirund en een Appaloosa minipaardje met veulen. In de knuffelweides kunnen kinderen de dieren van dichtbij bekijken, knuffelen en borstelen. Elke dag om 16.00 uur mogen kinderen helpen met het voeren van de dieren. Maar ook actief het boerenleven ervaren met bezems en mest en op geleende klompen uit de klompenkast.

Duurzaam ontdekken
Ook op het ruim 2 ha. grote terrein is van alles te ontdekken. Nutsgewassen in de Klimaatkas, onderwaterleven in het Aquarama, voeren op het Vogeleiland en het spannende bijenleven in de Bijenstal. Door rondleidingen en ontdektochten genieten bezoekers van de drie soorten tuinen. En schijnt de zon dan kunnen bezoekers zich uitleven met de zonne-energiespeelobjecten. Elke maand zijn er kinderactiviteiten onder begeleiding van het IVN en tijdens de vakanties organiseert Weizigt verschillende kinderactiviteiten. In Koetshuis Weizigt zijn er wisselende tentoonstellingen en is er ook nog een duurzame cadeaushop.                                                                        

Uitgebreid educatief aanbod
Naast recreatieve bezoekjes komen ook leerlingen van het basis- en het voortgezet onderwijs uit Dordrecht en de regio naar Weizigt voor educatieve programma’s. Op jaarbasis zijn dat er minstens 20.000. Afgestemd op de leeftijd ontvangen zij lessen variërend van Boerderijlessen, Klimaatlessen en projecten als Boomfeestdag, Energieke scholen en de Watersponsorloop.

Duurzaam denken en handelen
Niet alleen kinderen maar ook volwassenen komen bij Weizigt ruimschoots aan hun trekken. Steeds vaker haakt Weizigt aan bij grote landelijke en plaatselijke campagnes rondom afval, energie, water en groen. Dit alles met de nadruk op stimuleren van duurzaam denken en handelen. Hiervoor worden er bij Weizigt op locatie activiteiten georganiseerd, maar ook allerlei Dordtse wijken is Duurzaamheidscentrum Weizigt actief. Voor bedrijfsleven en andere organisaties zijn er interessante netwerkbijeenkomsten en symposia om samen met andere bedrijven en maatschappelijke organisaties duurzaamheid concreet te maken voor de eigen organisatie. Ook benieuwd naar Duurzaamheidscentrum en meer weten?www.weizigtnmc.nl. De toegang is gratis!

Op allerlei manieren stimuleert Weizigt duurzaam denken en handelen in Dordrecht en de regio. Bijvoorbeeld met de meest duurzame Stadsboerderij van Nederland, 2 hectare uniek natuurterrein met mooie faciliteiten, ontdektochten en het professionele aanbod van educatieve programma’s. Volop mogelijkheden voor inwoners en scholen om te ontdekken, leren en recreëren en voor bedrijven en andere organisaties om bijeenkomsten te organiseren, elkaar te ontmoeten en kennis op te doen. Weizigt inspireert tot duurzaam denken en handelen. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.