Geanimeerde Slotbijeenkomst ‘Molens Leven’

11 november 2011
Geanimeerde Slotbijeenkomst ‘Molens Leven’

DRECHTSTEDEN - Op vrijdag 4 november jl. vond in de Dordtse molen Kyck over den Dyck en het daarnaast gelegen Energiehuis de slotbijeenkomst van het project ‘Molens leven’ plaats.

De regio’s Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden en Drechtsteden hebben in nauwe samenwerking met de VVV, De Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden(SIMAV) en Kunstcentrum TOON uit Gorinchem, het project ‘Molens Leven’ uitgevoerd in het kader van het provinciale themajaar 2011, Leve de Molens!

In het Energiehuis was een overzicht te zien van allerlei activiteiten die dit jaar hebben
plaatsgevonden. Zo hingen er schilderijen van molens van cursisten van TOON en
Stichting ToBe uit Dordrecht, foto’s van een molenproject voor basisschoolleerlingen en
werd door cultureel ondernemer Roy Grünewald, het verhaal van de Molenmysterieën
verteld.
 
Prijsuitreiking Molenmysterieën
Mevrouw E. Boot, Burgemeester van Giessenlanden maakte vervolgens de winnaars van de molenwedstrijd bekend. De eerste prijs was voor mevrouw Carette Linen uit Alsemberg in België en de tweede prijs voor Mevrouw van Oversteeg uit Nieuwland. Deze wedstrijd was verbonden aan de speciaal voor dit jaar ontwikkelde wandel-, fiets-, en vaartochten langs de molens. Deze tochten blijven de komende jaren bestaan.
Kaartmateriaal hiervoor is te vinden bij de VVV’s.
 
‘Oud en Nieuw’
De bijeenkomst werd speciaal in de molen en het Energiehuis gehouden, omdat deze gebouwen mooi het huidige en het komende themajaar van de Provincie Zuid Holland illustreren; Dit jaar het jaar van de molens, volgend jaar het themajaar ‘Erfgoed in
transitie’ oftewel de herbestemming van cultureel erfgoed-panden’.
 
Mevrouw M. van Dobben-de Bruin, Statenlid van de provincie Zuid Holland reikte in dit verband een rapport over de herbestemming van de molen Jan van Arkel uit aan de heer H. van Dieren van de SIMAV.
 
Première film ‘De molen staat stil’
De heer T. Stoop, wethouder van Hendrik Ido Ambacht en bestuurder van de Drechtsteden blikte terug op de activiteiten die in het project hebben plaatsgevonden en bedankte alle medewerkende organisaties. Hij werd hierbij in de rede gevallen door de ‘zingende molen’, een karakter uit de theaterproductie ‘De molen staat stil’ die dit jaar september samen met het Alblasserdamse koor De Klinkers werd uitgevoerd bij de wipmolen De Blokker in Alblasserdam. Hierna werd de film die hiervan gemaakt is voor de eerste keer vertoond.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.