Burgemeester Arno Brok verwelkomt enthousiast een energieke Sinterklaas op bodem van Dordrecht

12 november 2011

DORDRECHT – Precies volgens het draaiboek, dat vrijdag nog werd nagelopen in de binnenstad, zette Sinterklaas in Dordrecht voet aan wal aan de Wolwevershaven. Het was natuurlijk de enige, echte intocht, die door wellicht een miljoen TV-kijkers kon worden gevolgd.

De energieke Sint werd door Tv-verslaggever Jeroen Kramer voorgesteld aan burgemeester Arno Brok.  De eerste burger van Dordrecht was voor de Sinterklaas intocht voor de kinderen van heel Nederland de juiste burgemeester op de juiste plaats. Hij was enthousiast in zijn rol. en wist telkens voor zijn rol de juiste toon en woorden te kiezen.

In 2005 had Brok in zijn vorige gemeente Sneek ook al laten zien, hoe een burgemeester van grote en kleine kinderen de Goed Heiligman verwelkomt.

Met Jeroen Kramer maakte hij ook een swingend dansrondje toen duidelijk werd dat de Sint met zijn boot echt naar Dordrecht de goede richting had gevonden. 

Tv beelden vanaf de toren van de Grote kerk maakten dat ook duidelijk.  Deze keus was overigens ook in 1992 gemaakt, toen regisseur Rudolf Spoor Dordrecht in beeld bracht voor de Nederlandse TV.

De burgemeester kwam ook in stijl aan: zijn eigen chauffeur Nico bracht hem in de sportwagen 1 naar de Sinthaven van Dordt, nadat hij zijn werk in het Stadhuis passend had afgerond door een moderne verbinding via internet te hebben met Sinterklaas.

Vanuit de woonkamer van de familie De Rooij boven café de Beurs in Dordrecht praatte Dieuwertje Blok het geheel aan elkaar met op de achtergrond klein in beeld telkens het beeld van Ary Scheffer.Uiteraard was Nico de Rooij van de Beurs trots op zijn TV-debuut.

Burgemeester Brok kreeg de kans om zijn stad neer te zetten als oudste stad van Holland. Ook de manifestatie Dordt-in-stoom werd tweemaal genoemd zeker als feestelijke aanleiding om in de zomer Dordt weer te komen bezoeken. De Biesbosch was als natuurgbeid bij Dordrecht zelfs ook even aangehaald.

De toren van de Grote kerk was even een strikvraag voor burgemeester Brok. Hoe hoog is de scheve toren van Dordrecht, wilde de Tv-verslaggever weten.

,,Wel honderd meter”, aldus Brok. In het verhaal rond de inkomst van de Sint . Dat is natuurlijk een passend antwoord voor kinderen, maar officieel is de toren van de stad pakweg 70 meter. Hij is immers nooit afgebouwd, maar voor het verhaal klinkt honderd meter natuurlijk veel mooier in kinderoren. Daarvoor was het vooral ook bedoeld.

De marching band Prins Willem van Oranje kwam ook regelmatig in beeld en zo was ook duidelijk dat kinderen van de Mariaschool en de Statenschool massaal op het Scheffersplein stonden om de Sint te verwelkomen. To Be zette met kinderen in een show op de Lange Ijzerenbrug letterlijk het beste beentje voor.

De gehele tocht door het oude Dordrecht van de Sint haalde niet de TV uitzending.

Nadat de Sint bij de Lange Ijzerenbrug volgens het draaiboek even de weg kwijt was, kwam hij weer in beeld nadat de stoet de Grote kerk al had gepasseerd. De regie maakte dat goed door burgemeester Arno Brok langdurig in beeld te brengen, die al zwaaiend van de grote kerk via het stadhuis plein naar het scheffersplein liep. Dieuwertje Blok sprak waarderend over de wijze waarop Brok kinderen toezwaaide en hij was zo even een belangrijke hulp-Sinterklaas om de verhaallijn te kunnen volgen.

Deze keuze was ook gemaakt omdat voor de spanning de Sint even op weg kwijt was en naar een andere kleine plek in de Alblasserwaard ging, waarheen de Sintvlag was ontvoerd. Alles kwam echter goed.
 
Uiteindelijk kwam de vlag, het boek en de Sint met zijn gevolg op het Scheffersplein aan. Uiteraard werd er volop en voluit gezongen en gingen de klimpieten na hun tocht vanuit de toren van de grote kerk ook bij warenhuis V. en D. aan de slag.

Na tachtig minuten Dordrecht en de Sint in beeld, werden rood-witte ballonen opgelaten. De kleuren van de Dordtse vlag werden daarmee recht gedaan.

Nadat de Sinterklaas een echte persconferentie had gegeven in het Sinterklaashuis in het Hof mocht hij uitrusten.

Volgens de pietenpers kwam het gehele gezelschap bij lunchroom den Witten Haen aan, waar de Gijs van Aardennezaal geheel was ingericht voor het bisschoppelijk gezelschap met gevolg.

De mensen, die in den Witten Haen met succes al vijf jaar hun mogelijkheden kunnen lieten zien, waren toch wel een beetje zenuwachtig. Ze waren echt net zo ontwapenend gastvrij als op andere dagen in den Witten Haen.

Nederland kan nog langer van Dordrecht genieten. Diewertje Blok liet weten, dat Dordrecht zowel zaterdag vanaf tien over zes in het Sinterklaasjournaal zit net als zondagavond.

Bij alles kon Dordrecht zich ook van de zonnige kant laten zien en waren tienduizenden op de been langs de route.
Bij de aftiteling werd nog eens duidelijk gemaakt hoe breed de stad zich had ingezet om via Sinterklaas aan Dordrecht-promotie te doen.

Overigens kent de site GEENSTIJL de burgemeester van Dordrecht helemaal niet, maar Geen Stijl kiest voor Geen Stijl over de Sinterklaas en zijn problemen. Citaten:

De intocht van Sinterklaas gaat altijd gepaard met problemen en ellende. Kado's kwijt, boot verkeerd gevaren, burgemeesters die zich met pijn en moeite een masker van spontaniteit aanmeten, belangengroeperingen bij wie de rillingen over de rug lopen als ze iemand over 'Zwarte Pieten' horen praten omdat zoiets echt niet meer kan. Maar uiteindelijk komt alles goed. De zon schijnt, het is een milde herfstdag, de Pieten zijn gewoon zwart, Dieuwertje vertelt wat dingetjes over inkomststad Dordrecht en uiteindelijk komt alles goed met het leukste kinderfeest van Nederland.

Tot zover Geen Stijl. Gelukkig mag een ieder nu de schoen gaan zetten. Dat is de juiste stijl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.