Meer dak- en thuislozen in Dordrecht bij opvangcentra DAC, de Hoop en Leger

15 november 2011

DORDRECHT – Het aantal dak- en thuislozen dat een beroep doet op de zogeheten laagdrempelige opvang in Dordrecht stijgt fors. Sommige instellingen spreken over een stijging van dertig procent of soms zelfs een verdubbeling van het aantal bezoekers.

Dat blijkt uit een radioreportage van Thijs Blom voor Rijnmond, die al op de internetsite van de zender te beluisteren valt.
Ook TV Rijnmond besteedt vanmiddag vanaf 17 uur daar aandacht aan in een reportage Marjon de Zeeuw en cameraman Felix Rusli. 

Het team van radio en tv Rijnmond bezocht maandag Stay Clean van de Hoop aan de Spuiweg, het Diaconaal Aandachts Centrum aan de Singel en het servicecentrum van het Leger des Heils aan de Dubbeldamseweg.

Carl van den Berg (de Hoop), Ton van der Minkelis (DAC) en Linze de Jong (Leger) geven toelichting. Ook een aantal dak- en thuislozen komt aan het woord. Eén heeft net een sleutel gekregen van zijn nieuwe huis en laat dat horen. Hij breekt met een andere ervaringsdeskundige voor de camera zijn tentje af ergens op het eiland van Dordrecht.


De voorzitter van het Platform Dak- en thuislozen, Hans Berrevoets, laat weten dat voorkomen nog steeds beter is dan dakloos worden. Eén is er al teveel. Hij doet een beroep op de gemeenteraad van Dordrecht om meer in te zetten op een preventief beleid.

Voordat mensen juridisch ontruimd zouden kunnen worden, moet wat hem betreft het meldpunt van de GGD worden ingeschakeld. Die mogelijkheid van een tussenetappe moet wat het Platform betreft nog steviger bekend gemaakt worden.  Zowel mensen, die onttuimd dreigen te worden als organisaties die ontruimen, zijn hiervan niet of niet altijd op de hoogte. Ook wordt vaak te laat het meldpunt van de GGD ingeschakeld.

De huidige wethouder voor maatschappelijk werk, Harry Wagemakers (Beter voor Dordt), ziet zich al jaren in voor een protocol. Hij diende in 2006 als raadslid daarvoor al een motie in en heeft recent de afspraken met het meldpunt van de GGD uitgebreid  om op te kunnen treden bij dreigende dakloosheid.
 

De wethouder volgde al eerder de route door de binnenstad van Dordrecht die gisteren voor radio en tv werd gelopen om zich van de problemen direct op de hoogte te stellen. Wagemakers kwam ook eerder in actie toen mensen in de problemen kwamen door de afsluiting van eerste levensvoorwaarden zoals water, gas  en elektriciteit.(bericht van site RTV Rijnmond)
Het aantal dak- en thuislozen in Dordrecht is in anderhalf jaar tijd snel aan het toenemen. Bij de opvanghuizen ziet men geen eenduidige oorzaak. Naast de economische crisis spelen veel factoren een rol.
Voorzitter Berrevoets, van het Dordtse Platfom Dak- en Thuislozen, luidt de noodklok. Bij het Leger des Heils in Dordrecht komt men soms 15 bedden per nacht tekort.

Bij het diakonaal aandachtscentrum is het bezoek met 30 procent toegenomen en bij Stay Clean, van De Hoop, is dat zelfs verdubbeld.
Bejaarde
Het Dordtse Platfom Dak- en Thuislozen roept daarom op tot betere communicatie tussen onder meer hypotheekverstrekkers, verhuurders en de GGD. Dat moet voorkomen dat mensen onnodig op straat terecht komen.
Berrevoets noemt het voorbeeld van een 80-jarige vrouw die negen dagen op straat in haar auto moest leven. ''Ze was een bejaardencentrum uitgezet, want men was vergeten de GGD in te seinen’’, verzucht hij.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.