Columnist Kees Thies: Situatie dak- en thuislozen in Dordrecht wordt steeds schrijnerder

19 november 2011

DORDRECHT – Columnist Kees Thies van Ad De Dordtenaar stelt vandaag in zijn zaterdagkrant het probleem aan de kaak van steeds meer dak- en thuislozen in de stad Dordrecht.

Het Platform dak- en thuislozen, waarin ook organisaties samen werken die de mensen een kopje koffie , aandacht en zorg willen aanbieden, heeft hiermee de publiciteit gezocht.  Het platform hoopt dat mensen niet zo het huis worden uitgezet, maar dat een probleem wordt gemeld bij de GGD. Daarvoor is een speciaal protocol dreigende dakloosheid uitgebreid.

 

(Kees Thies altijd op pagina 2 van het katern AD/DD)

 

TEKST: Of ik niks beters te doen heb dan over zwervers schrijven? Nee dus

 

Dat het aantal daklozen in Dordrecht de afgelopen tijd jaarlijks met tientallen procenten blijkt toe te nemen, vind ik helemaal niet verwonderlijk. Zelfs een mol met staar aan beide ogen zag dat al zo’n beetje vanaf de laatste eeuwwisseling aankomen. De toename vindt al jaren lang, direct onder onze ogen, plaats en zowel in diverse artikelen van collega’s in deze krant als in mijn columns heb ik daar al meerdere malen over bericht. Ik krijg zelfs herhaaldelijk mailtjes en briefjes van mensen met de vraag of ik niets beters te doen heb dan over zwervers schrijven.

Nee dus, want het probleem groeit nog steeds en de situatie wordt alsmaar schrijnender. Veel interessanter trouwens dan louter het signaleren van de problematiek is de vraag hoe het komt. Gaat het hier om een typisch Dordts probleem of is hier sprake van een landelijke of zelfs wereldwijde ontwikkeling? De vraag stellen is hem beantwoorden, want natuurlijk draait het hier om een combinatie van factoren. Ja, we zitten in een crisis, ja, schulden hopen zich op, ja, de samenleving wordt harder en harder en ja, we hebben het al lastig zat om onze eigen broek op te houden, laat staan die van een ander.

We leven in een tijd van ‘ikke ikke en de rest kan stikken’ en dus is het niet verwonderlijk dat de groep afhakers (zowel financieel als emotioneel) steeds groter wordt. Ons nationale vangnet wordt sleets en de rek is eruit dus als er gevallen wordt, dan wordt er hard gevallen. Ja óók, of misschien beter gezegd, juist in Dordt, waar de afstemming tussen diensten en organisaties matig is en het aanbod, op het gebied van nachtopvang bedroevend laag. Combineer dit met het feit dat Dordt in elk geval landelijk, maar ook vanuit de Antillen, nog altijd een, weliswaar verouderde, maar bedenkelijke reputatie geniet. ,,Weet je wat je moet doen ? J

e moet naar Dordt gaan, daar heb je nog kans dat je een slaapplaats vindt en met uitkeringen doen ze er ook niet zo moeilijk.’’ Die zin, zo durf ik te stellen, is ook vandaag ergens door iemand uitgesproken en op het moment dat u dit leest zit er een arme sloeber zonder kaartje in de trein naar Dordrecht centraal. Hij of zij zal dan tot de conclusie komen dat hier eigenlijk niets te halen valt, want zelfs onder de bruggen zijn ’s nachts al geen plaatsjes meer vrij.

 

(Kees Thies in Ad De Dordtenaar zaterdag 19 november 2012)

 

Columns van Kees Thies zijn ook na te lezen op zijn eigen website en ook via twitter is deze journalist te volgen:

 

@keesthies dordrecht

 

journalist/columnist/programmamaker

 

http://www.keesthies.wordpress.com

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.